'Dealen mag niet, het is vervelend, maar misschien moet je ook accepteren dat het gebeurt'

Lachgaspatronen op een parkeerplaats. Archieffoto: Egbert Voerman

Ja, je moet er toch niet aan denken, dat er in softdrugs en lachgas gehandeld wordt op parkeerplaatsen in Dronten? De VVD heeft daar vragen over gesteld en vraagt zich af of er extra gecontroleerd kan worden op de parkeerplaatsen.

Vooropgesteld: het mag natuurlijk niet, handel in drugs. En het zou ook fijn zijn als dealers en gebruikers zelf hun zooi opruimden. Maar als je wat patronen lachgas achter de kiezen hebt, is dat kennelijk teveel gevraagd.

Het mag dus niet, maar het gebeurt wel. Laten we daar ook niet schijnheilig in zijn. De door de VVD genoemde plekken des onheils , de parkeerplaats bij het station, bij een sporthal en het Wisentbos, lijken me dan nog het minst erg. Nou ja, het Wisentbos lijkt me wat minder prettig, als je daarheen gaat om te wandelen en er hangen weer een paar van dat soort gasten rond, maar dat dealers op een parkeerplaats bij het station afspreken, lijkt me een logische plek.

Bovendien: je kunt daar wel meer gaan controleren, maar dan treedt onherroepelijk het waterbedeffect op: jaag je ze van de ene plek weg, dan gaan ze naar een andere. En het lijkt me pas echt vervelend worden als er op schoolpleinen gedeald wordt, ook al is dat in de avonduren als de school gesloten is.

Kortom: het mag niet, het is vervelend, maar misschien moet je ook accepteren dat het gebeurt. Dat mensen zich daardoor onveilig voelen, kan ik me voorstellen. Tegelijkertijd is dat een gevoel. Want kennelijk gebeuren er verder geen onveilige dingen, worden mensen niet beroofd of weet ik veel wat. En laten we eerlijk zijn: dealers in lachgas en marihuana, dat is toch een ander slag dan dealers in harddrugs. Al weet je natuurlijk nooit wat de gemiddelde verkoper allemaal bij zich heeft.

De vraag van de VVD lijkt dus logisch, maar met de schaarste aan inzet bij politie en BOA’s moet je je ook afvragen wat je vraagt. Inzet op dit terrein gaat ten koste van inzet op andere terreinen. Dat zijn maar overwegingen. Want het mag dus niet, dat dealen, laten we dat voorop stellen. Maar fietsen op de stoep mag ook niet en daar trekken we ook niet een blik BOA’s voor open.

Nieuws

menu