Column Kees Bakker: 'Er liggen nu kansen voor Dronten die je niet moet laten liggen'

Huis van de Gemeente Dronten. Foto: Fotostudio Wierd

Het rapport over de interne gemeentelijke organisatie en problemen in het samenspel tussen die organisatie, het college en de gemeenteraad van Dronten laat zien dat er veel ruimte voor verbetering is. En dan druk ik me voorzichtig uit. Tegelijkertijd is het weinig verrassend.

Knetteren

Tussen college en raad knettert het de laatste tijd behoorlijk. Er is over en weer sprake van onbegrip en slechte communicatie. Kennelijk wordt er niet duidelijk genoeg met elkaar gepraat en kennelijk wordt over en weer niet duidelijk uitgesproken wat je van elkaar moet, mag en kunt verwachten. Als de verwachtingen over dat laatste scheeflopen, is een goede communicatie al bijna niet mogelijk. De gemeenteraad vraagt geregeld om allerlei informatie. Men krijgt of niet genoeg of veel teveel. Dan gaat de gemeenteraad erg op details zitten, terwijl men op de kaders moet sturen.

Collegialiteit

Daarnaast merkt het rapport op dat er ook in de collegiale samenwerking tussen de collegeleden gaten vallen. Dat is ook goed te verklaren: er zijn de laatste jaren twee wethouders opgestapt. Elke keer moet je dan portefeuilles van collega’s overnemen en heb je meer werkballast dan je aan kan of goed voor je is. Als er dan nieuwe wethouders worden aangesteld, ben je blij dat je het weer wat rustiger krijgt en concentreer je je op je eigen zaken.

Onder druk

Eigenlijk laat het rapport zien dat alle gremia binnen de gemeente enorm onder druk staan. Er wordt enorm veel van alle drie de partijen verwacht: van zowel de ambtenaren als het college als de gemeenteraad. En dat gebeurt dan ook nog eens in een klimaat waarin de gemeente hoge ambities heeft en dolgraag wil groeien. Er liggen nu kansen voor Dronten die je niet moet laten liggen. Maar het vraagt wel om wederzijds begrip, zeker als er dingen fout gaan. En een gemeente die wil groeien, kwalitatief en kwanitiatief, moet eerst investeren.

Nieuws

menu