Columnist Kees Bakker voelde zich afgelopen weekend toerist in eigen provincie, genietend van de fraaie kustlijn van Dronten

Archieffoto van het strand bij Bremerbaai in Biddinghuizen. Foto: Lodewijk Bolt

Tijdens het schitterende weer van afgelopen weekend reed ik op de dijk van Biddinghuizen naar Zuiderzee op Zuid. Het was druk op het water, gezellig druk.

Zeilbootjes, motorbootjes, waterscooters, er gebeurde van alles, en het leek elkaar ook niet in de weg te zitten. Ook bij Zuiderzee op Zuid was het druk. Aan de ene kant het Landal park, aan de andere kant Zuiderzee op Zuid, allerlei mensen in zomerse kleding die rondliepen van en naar het Flevostrand.

Het schoot me te binnen dat als je in Dronten woont, leeft en werkt, je je er misschien niet eens van bewust ben dat Dronten zo’n enorme kustlijn heeft en zo’n enorm toeristisch gebied. Mijn vriendin ging zatertdag met de trein naar Utrecht en hoorde in Utrecht twee meisjes praten over hun vakantie in Zeewolde. Eerst dacht ze ‘Zeewolde? Wie gaat er nou naar Zeewolde op vakantie?, om daarna te beseffen dat dit gebied voor mensen die elders in Nederland wonen wellicht een geweldige vakantiebestemming is.

Ja, toen ik opgroeide in Dronten zijn we wel eens naar één van de stranden van het Veluwemeer geweest. Gewoon op de fiets richting Elburg met een groep. Maar toen beschouwden we dat als onze stranden. Die stranden zijn er nog steeds, het zijn er meer geworden, en nog steeds hebben de mensen uit Dronten en Biddinghuizen hun eigen strandjes. Eén van de parkeerplaatsen bij zo’n strandje stond dit weekend helemaal vol en de auto’s stonden in de berm op de dijk geparkeerd. Dat zijn veelal bezoekers uit de nabije omgeving, die dat doen. Maar andere gebieden, havens en stranden zijn er voor de toerist, en die weten Flevoland goed te vinden, vermoed ik.

Toch grappig. Ik dacht even hoe het zou zijn als je zelf een huisje zou huren in dat Landal Parc Veluwemeer. Met de auto vanuit Lelystad naar je vakantieadres, daarvandaan leuk fietstochtjes maken in een gebied dat je heel goed kent omdat je er wekelijks doorheen komt. Boodschappen doen in Harderwijk of juist in de eigen supermarkt, in Lelystad of Biddinghuizen. Maf lijkt me dat. Ja, ik ben wel eens een paar weekenden in De Eemhof in Zeewolde geweest, maar dat was omdat daar toen nog het geweldige festival ‘Where the Wild Things Are’ plaatsvond. Maar verder ga je niet op vakantie in het gebied waar je bent opgegroeid en nog steeds woont. Terwijl het best leuk zou zijn dat eens als toerist te verkennen. Zoals ik zaterdag een beetje deed, rijdend over de dijk, uitkijkend over het water.

Nieuws

Meest gelezen

menu