Volgens FlevoPost-columnist Kees Bakker wordt de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen in Dronten geen feestje

Er komen geluidswerende maatregelen op de gevels van de toekomstige woningen langs de Biddingweg. Archieffoto: Fotostudio Wierd

Potverdorie, wat zat er afgelopen donderdag een hoop chagrijn bij de discussie in de raad van Dronten over Swifterbant-Zuid. De drie linkse partijen stonden met hun vijf zetels recht tegenover de 22 leden van de vijf andere partijen.

Dat wordt nog een gezellig avondje, de besluitvormende raadsvergadering op 3 maart. De laatste gemeenteraadsvergadering voor de verkiezingen. En misschien dat die ook wel een beetje te maken hebben met dat chagrijn?

Fouten uit het verleden

Het is waar dat er in het verleden fouten zijn gemaakt in het dossier Swifterbant-Zuid. Het heeft niet voor niets een wethouder de kop gekost. Op dit moment gaat het om de situatie zoals die is. Met geluidwerende maatregelen in zowel de nieuwe wijk als bij de bedrijven aan de Biddingweg kan onaanvaardbare geluidsoverlast voor de nieuwe bewoners in de nieuwe wijk worden voorkomen. Het zit de bedrijven aan de Biddingweg ook niet dwars en het kost ze geen geld. Sterker: ze kunnen er zelf ook beter van slapen, want de geluidswerende maatregelen op het bedrijf zelf zorgen voor hen ook voor minder geluidsoverlast. Dan zou je zeggen dat, gezien de omstandigheden, dit toch het mooiste resultaat is dat je kunt bereiken?

‘Teringherrie’

Paul Vermast (GroenLinks) schetste echter een grimmig beeld voor de mensen die straks op een mooie zomeravond in hun tuintje, grenzend aan de geluidswal langs de Biddingweg, zitten. Terwijl de boer aan de overkant de ventilatoren van zijn bedrijf aan zet, vliegen de vliegtuigen over, op weg naar Lelystad Airport. ‘Teringherrie’, noemde hij het. Het feit dat met alle maatregelen aan de ‘minimale normen’ wordt voldaan, stelt hem niet gerust. Dan kun je net zo goed langs de A10 gaan wonen.

Sterk overtrokken beeld

Het is een sterk overtrokken beeld. Ten eerste grenzen slechts een beperkt aantal woningen in Swifterbant-Zuid straks aan de Biddingweg. Hoe dieper je de wijk in gaat, hoe minder je van de agrarische bedrijvigheid zal merken. Ten tweede: als het de vliegtuigen van en/of naar Lelystad Airport zijn die voor onaanvaardbare overlast zorgen, is er een ander probleem. Dan moet je Swifterbant maar helemaal niet uitbreiden of dat elders doen. En als je dat laatste doet, zijn we zeker drie, vier jaar verder voor de besluiten zijn genomen en alle procedures zijn doorlopen. Dan kan het nog wel tien jaar duren voor de eerste paal de grond in gaat. Het is de vraag of Swifterbant daarop kan en wil wachten.

Dan zou je kunnen zeggen ‘Maar je zult daar maar wonen, en op die mooie zomeravond die overlast hebben!’ Da’s waar. Maar de grap is: er woont nog niemand. De mensen die er straks wel gaan wonen, weten wat hen te wachten staat. Ze hoeven alleen maar de kranten uit deze tijd na te lezen.

Een mooie dubbelzinnigheid

De linkse partijen herhalen dat ze niet verantwoordelijk willen worden gehouden als hun tegenstem vertraging voor de uitbreiding van Swifterbant zou betekenen. Daar zit een mooie dubbelzinnigheid in. De drie vinden dat de fouten in het verleden zijn gemaakt. Dat is waar, maar daar kom je op dit moment niet verder mee. Maar het is ook een beetje retoriek. Want de drie weten ook dat hun tegenstem niet uit zal maken. Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad stemt op 3 maart gewoon in met het bestemmingsplan voor Swifterbant-Zuid.

Die geruststelling hebben de drie. Ze weten dat als ze nu tegenstemmen en de wijk Swifterbant-Zuid niet wordt wat iedereen gehoopt had, zij kunnen zeggen ‘We hebben er voor gewaarschuwd!’ Maar je kunt het ook omdraaien. De drie worden niet verantwoordelijk gehouden voor vertraging van de bouw in Swifterbant-Zuid, als VVD en CDA opeens zouden zeggen ‘Potverdorie, SP, GroenLinks en PvdA’, jullie hebben gelijk! We stemmen tegen!’ Maar dan mogen ze ook niet delen in de feestvreugde als Swifterbant-Zuid wel gewoon een hele mooie wijk wordt, waar mensen wonen met veel plezier. Mensen die bovendien hun boodschappen in het dorp doen, waardoor de levendigheid toeneemt en de toekomst bestendig is. Zoiets? Quid pro quo?

Maar goed, de besluitvorming op 3 maart wordt sowieso geen feestje, maar een strijd om het eigen gelijk en een strijd om de kiezer. En de uitkomst van die strijdjes liggen allebei in de toekomst verscholen…

Nieuws

Meest gelezen

menu