Columnist Kees Bakker gunt Dronten Sociaal (voorheen SP Dronten) rust. 'Zeker omdat die partij voor het eerst in een college zit'

Wethouder Peter Duvekot. Foto: Fotostudio Wierd

Het rommelt binnen de SP, en dat heeft er toe geleid dat de lokale afdeling en fractie in Dronten voortaan als ‘Dronten Sociaal’ op eigen benen staat.

Nu is het feit dat het binnen een politieke partij rommelt wat minder interessant. Je zou zeggen: vecht dat even lekker zelf uit en val mij er niet mee lastig. Tegelijkertijd kan ik me de houding van wethouder Peter Duvekot goed indenken: de beslissing om je af te splitsen is een moeilijke en een vergaande, maar het voelt ook als een bevrijding. Als je binnen een politieke partij op regionaal of landelijk niveau altijd maar met elkaar aan het vechten bent, slurpt dat al je energie op. En waar het energie oplevert, is dat per definitie negatieve energie.

Rust

Ik gun Dronten Sociaal rust. Zeker omdat die partij voor het eerst in een college zit en dus lokale regeringsverantwoordelijkheid heeft. Dan kun je je aandacht en energie beter daarop richten dan op een interne stammenstrijd.

Wat ook mooi is: de steun die medecollegepartijen CDA, Leefbaar Dronten en D66 geven aan hun collegawethouder en zijn fractie. Dat laat zien dat politiek op lokaal niveau mensenwerk is. Let wel: dat zou op alle niveaus zo moeten zijn, maar hoe hoger in de boom je komt, hoe abstracter het wordt en hoe meer andere zaken gaan meespelen. Bij de lokale politiek gaat het om vertrouwen, vertrouwen in de mensen met wie je samenwerkt, niet zozeer de partij die die mensen vertegenwoordigen. Op lokaal niveau zoekt men liever naar de overeenkomsten dan naar de verschillen, althans, zo zou dat moeten zijn.

Consensus

Kijk, politieke meningsverschillen uitvergroten is soms best goed en nuttig, maar het moet wel ergens overgaan en ergens naar leiden. In de opgaven waar Dronten de komende jaren voor staat, is het beter te zoeken naar consensus dan de verschillen te benadrukken. Want dat eerste leidt per definitie tot betere en meer gedragen besluiten.

Dus noem mij maar een ouwe sok, maar dat een crisis binnen een partij op regionaal en landelijk niveau betekent dat partijen elkaar op lokaal niveau steviger vasthouden, is mooi om te zien en goed voor Dronten.

Nieuws

menu