Column Kees Bakker | Dorps Dronten

Een aantal inwoners vindt dat Dronten te weinig lef toont bij haar nieuwbouw. Archieffoto: Fotostudio Wierd

In de raadszaal was een paar weken geleden een bijeenkomst van het bureau dat de participatie rond de groei van Dronten organiseert. Daarin werden de resultaten van de eerste participatierondes gepresenteerd voor een groep mensen die eerder ook al hebben meegedaan aan één van de online-onderzoeken en/of fysieke bijeenkomsten.

Nu is de uitkomst dat Dronten haar vijf in de bijeenkomsten benoemde kernwaarden van ‘groen’, ‘dorps’, ‘ruimte’, ‘rust’ en ‘gemoedelijk’ bij de groei in aantal inwoners en oppervlakte moet behouden, niet geheel onverwacht en ook niet wereldschokkend. Toch, zo bleek op de bijeenkomst , valt ook daar nog wel over te discussiëren.

Dorps karakter

Een vraag die namelijk op de bijeenkomst werd opgeworpen was wat dat geroemde dorpse karakter nou eigenlijk is. Is het dat iedereen iedereen kent? Is het de sociale kant van Dronten, waarin mensen elkaar helpen? Of is het gewoon omdat mensen elkaar nog groeten in Dronten? De laatste twee zeggen iets over de sfeer van Dronten, maar zijn niet per sé een gevolg van een dorps karakter. De eerste wel, maar als Dronten uitdijt en meer inwoners krijgt, zal het ‘iedereen kent elkaar’-gevoel onherroepelijk minder worden. Misschien zou het dus goed zijn om nog eens te onderzoeken wat dat dorpse nou is dat Drontenaren zo waarderen. Weet je ook wat je moet behouden.

Te weinig lef

Wat ik wel verrassend vond is dat te horen viel dat een aantal inwoners vindt dat Dronten te weinig lef toont bij haar nieuwbouw. Dat gebrek aan lef wordt ervaren in de eentonigheid van die nieuwbouw, het zijn appartementen of eengezinswoningen, maar ook in de saaiheid van de bouw. Daarbij werd ook de strook van De Noord naar het centrum genoemd.

Dat was tot nu toe vooral een politieke discussie, maar kennelijk leeft dit gevoel dus breder in de samenleving. Dronten zou wat meer ballen moeten tonen, ik gebruik maar eens een term die Roelf Raterink zomaar zou kunnen gebruiken, in de eisen die men stelt aan projectontwikkelaren die zich aandienen. De gemeente bouwt ten slotte zelf geen woningen of appartementengebouwen, maar kan via beeldkwaliteitsplannen de lat voor de uitstraling van de nieuwbouw wel hoger leggen. Kennelijk is dat iets dat in Dronten leeft.

Inhaalslag nodig

Of dat breed leeft, weet ik niet, dat kun je naar aanleiding van één bijeenkomst niet concluderen. Het onderstreept wel twee dingen: mensen willen vandaag de dag keuze hebben in hoe ze wonen. Tiny houses, knarrenhoffen, grote appartementen, kleine woningen, diversiteit in het aanbod is wat inwoners willen. En Dronten heeft daar nog een inhaalslag te maken, ondanks de vele nieuwbouw van appartementen de laatste tijd. Van oudsher is Dronten toch vooral een dorp van en met eengezinswoningen.

Opmerkelijk is ook dat te horen viel dat Dronten daarbij met appartementengebouwen niet enorm de hoogte in moet, tenzij dat dichter bij het station en/of het centrum is. Wat dat betreft zou er eens gekeken moeten worden naar de plannen die Lelystad heeft. Daar ligt het NS-station in het Stadshart, dat is een voordeel, maar daar wil men met appartementengebouwen echt de hoogte in. Ook vanuit de gedachte dat het handig is om vlakbij de openbaar vervoervoorzieningen te wonen en daardoor wellicht helemaal geen auto nodig te hebben als je daar woont. Moeten de treinen natuurlijk wel rijden. Maar toch: ook voor Dronten interessante plannen. Beter goed gejat dan slecht verzonnen.

Nieuws

menu