Column Gerrit Wijnne | WijLand voor de deur

Het WijLand Festival in 2017.

Het WijLand Festival in 2017. Archieffoto: Fotostudio Wierd

Nog een paar uurtjes wachten en dan begint het WijLand Festival in Dronten. Vanaf vrijdagavond kunnen we ons drie dagen laven aan al het moois dat het festival te bieden heeft.

Enige tijd geleden werd bekend dat we toch gratis naar het festival kunnen. De vijfde editie zou de eerste worden waarvoor je moest betalen om het festivalterrein op te komen. De voorstellingen zouden vervolgens gratis te bezoeken zijn. Voorheen kwam je het terrein in het Wisentbos gratis op en betaalde je met muntjes voor voorstellingen.

XL De Ateliers zag zich nu genoodzaakt ‘aan de voorkant’ entree te heffen. Het wegens corona twee jaar op rij niet doorgaan van WijLand was hiervoor een belangrijke reden. De verkoop van tickets viel echter tegen. En omdat het financieel slagen van het festival in grote mate afhankelijk is van de publieksinkomsten ondernam XL actie.

Financiële risico was te groot

Het financiële risico was te groot om af te wachten of er nog substantieel dagtickets en/of weekendpassen zouden worden verkocht naarmate WijLand dichterbij zou komen. Eind mei werd daarom besloten de toegang tot WijLand alsnog gratis te maken en bezoekers voor individuele voorstellingen te laten betalen.

Een verstandig en ook moedig besluit. In plaats van maar af te wachten in de hoop dat het nog wel goed zou komen met de ticketverkoop werd de koe bij de horens gevat.

Is het een misrekening geweest van de organisatie geweest om toegang te heffen tot het WijLand-terrein? Een beetje. Voor een dagticket moet je 25 euro neertellen, een weekendpas kost je het dubbele. (Ik schrijf dit in de tegenwoordige tijd, want de tickets zijn nog steeds te koop, je krijgt daarvoor gratis toegang tot alle voorstellingen en een rits aan consumptiemuntjes.) Als je ziet hoeveel voorstellingen je daarvoor kunt bezoeken kun je redeneren dat het wel meevalt met de prijs, zeker als je kiest voor een weekendpas.

Twee maren

Vannuit die gedachte begrijp ik de keus voor de heffing van toegangsprijzen. Er zijn echter twee maren. In de eerste plaats is het wél prijzig als je met een gezin naar WijLand wilt. Als ik met vrouw en kinderen (ouder dan twaalf) weekendpassen zou kopen moet ik 200 euro aftikken. Dat werpt, kan ik me zo voorstellen, een drempel voor heel wat mensen.

Dan het tweede maar. Ik denk dat veel bezoekers van WijLand er een paar voorstellingen uitpikken en vooral genieten van de gezelligheid en de typische WijLand-sfeer. Dan koop je geen weekendpas of dagticket. Dan wil je per voorstelling kunnen betalen. Ik hoop van ganser harte dat nu je weer gratis het terrein op kunt veel mensen vrijdag, zaterdag en zondag massaal naar het Wisentbos gaan. Dat verdient het unieke festival en dat verdient de organisatie die het enkel en alleen om de kunst en cultuur te doen is.