Column Gerrit Wijnne | Op z'n polders

Yorick van Norden (midden) en Maarten Kooijman (rechts). Nauwelijks zichtbaar derde bandlid Paul Bond.

Yorick van Norden (midden) en Maarten Kooijman (rechts). Nauwelijks zichtbaar derde bandlid Paul Bond. Foto: Gerrit Wijnne

En zo stond ik op een vrijdagavond in hartje Drenthe op het podium van wat eens een boerderij was geweest.

Het was rond kwart over tien en zojuist had Yorick van Norden, begeleid door Maarten Kooijman en Paul Bond, een prachtig optreden gegeven. Traditie in cultureel café De Amer - want daar was ik - is dat iemand uit het publiek het dankwoord verzorgt. Die eer viel mij deze avond te beurt.

De deel van de boerderij

De setting van De Amer is uniek. Het podium is gesitueerd in wat vroeger de deel van de boerderij was. Er is, als de zaal vol zit, plek voor zo’n honderd man. Aan de wanden foto’s van artiesten die hier al eens hebben opgetreden. Voor de rest is alles oud, in de goeie zin van het woord. Alles ademt historie en authenticiteit.

Bij een optreden komen mensen om te luisteren. Ik ben bij genoeg concerten geweest waar dat anders was. Daar waren best wel wat mensen die kwamen om gezellig bij te kletsen. Dat zal in De Amer niet snel gebeuren.

Verder niets te beleven

Het cultureel café ligt niet direct om de hoek en er is in Amen verder niets te beleven. Sterker, Amen is niet meer dan een kruising met een paar boerderijen. Even de stad in gaan na een concert hier is lastig. Wie naar De Amer afreist doet dat voor de muziek en nergens anders voor. Dat en de setting maakt De Amer uniek.

De Amer deed me denken aan XL De Ateliers. Gek misschien, want de boerderij in Amen staat er al ik weet niet hoe lang, in een gebied dat er al eeuwenlang ligt, op een plek waar ooit zandpaden elkaar kruisten. XL De Ateliers is nog geen twintig jaar oud en gelegen op een industrieterrein in een jonge polder. En toch is XL De Ateliers De Amer op z’n polders, althans het XL De Ateliers waar ooit optredens plaatsvonden tijdens bijvoorbeeld het XL Festival.

WijLand Festival

Het is jammer dat dat XL niet meer bestaat, maar de sfeer is er nog wel. Brengt u maar eens een bezoek aan het WijLand Festival in het Wisentbos. Dan herkent u misschien iets van wat ik heb geschreven.