FlevoPost-journalist Gerrit Wijnne kan eindeloos nadenken over een man die een boot bouwt in zijn tuin

De zeilboot van Ad Schraa vertrekt uit Dronten. Foto: Fotostudio Wierd

‘Ad Schraa neemt afscheid van zijn levenswerk’. De kop boven het artikel zei alles, vorige week in deze krant.

De 87-jarige Schraa - polderpionier uit Dronten - moest met pijn in het hart zijn boot laten vertrekken uit zijn tuin. U leest het goed, uit zijn tuin. Nee, de man heeft daar geen haven.

Zeewaardig zeiljacht

Schraa had er 25 jaar aan een zeewaardig zeiljacht gebouwd. En nu, nu moest de boot weg. Het echtpaar Schraa zag zich door de gezondheid van de echtgenote genoodzaakt te verhuizen naar een appartement.

De bouw van de boot was in de jaren negentig begonnen en Schraa had het voornemen er daadwerkelijk mee te varen. Zo ver is het uiteindelijk niet gekomen, de bouw liep wat uit. De zeilboot die uiteindelijk nooit te water zal worden gelaten is niet de eerste boot die Schraa maakte. Hij begon in de jaren zestig met het bouwen van een houten kano en er volgden er meer. Ik vind het een fascinerend verhaal. En een fascinerende man.

Levensgroot exemplaar

Ik kan er bij wegdromen. Probeer je eens voor te stellen hoe ooit het idee ontstond om in de eigen achtertuin een boot te gaan bouwen. Geen schaalmodel, maar een levensgroot exemplaar. Ik heb als jongen veel schaalmodellen gebouwd - welke jongen niet? - maar geen enkele keer kwam het idee in me op om er eentje op schaal 1:1 te bouwen. Dat had niet eens gekund, want de vliegtuigmodellen die ik maakte waren verkrijgbaar in de schalen 1:144, 1:72, 1:48 en 1:32.

Weinig nodig

Voor de schaalmodellen die ik maakte was weinig nodig. De onderdelen en stickers zaten in de doos, verf en lijm kocht ik bij. Een boot schaal 1:1 die ook nog eens zeewaardig moet zijn - want je hebt je voorgenomen er daadwerkelijk het ruime sop mee te kiezen - maken ligt ietsje ingewikkelder. Die koop je niet in een doos. Waar haal je de onderdelen vandaan? Ga je naar een scheepswerf? Bestel je ze via internet? En hoe krijg je ze in je tuin? Haal je zelf het hout? Laat je het bezorgen? En hoe groot moet je tuin wel niet zijn? Werk je overdekt? In een schuur? En hoe weet je hoe je moet bouwen?

Uitgebreide bouwbeschrijving

Bij mijn schaalmodellen zat altijd een uitgebreide bouwbeschrijving. Dat kon niet misgaan. Maar hoe doe je dat bij een levensgrote boot die niet uit een doos komt? En werk je op gezette tijden of alleen als je er zin in hebt? Doe je het alleen of krijg je ook wel eens hulp? En wat als het gras gemaaid moet worden? Je zet zo’n boot niet even aan de kant. En met welk gevoel kijk je naar je boot als je uit het raam je tuin in kijkt? Als je je boot telkens ietsje meer vorm ziet krijgen? Als je weet dat je doel - er mee varen - weer een stapje dichterbij is gekomen? Ik kan eindeloos over deze vragen nadenken.

Ware liefde

Oh ja, hoewel de zeilboot bijna af is, zal Schraa hem niet afmaken. Hij wil niet te lang van zijn vrouw weg zijn. Dat is nou ware liefde.

Nieuws

menu