Drie Spanjaarden krijgen twee maanden celstraf voor de ernstige mishandeling van twee ambulancemedewerkers op een vakantiepark in Biddinghuizen

De rechtbank in Lelystad. Foto: Egbert Voerman

Drie Spanjaarden die op 26 oktober op een vakantiepark in Biddinghuizen twee ambulancemedewerkers ernstig mishandelden, moeten twee maanden de cel in. Een vierde verdachte is donderdag door de politierechter vrijgesproken.

Vlam in de pan

De mishandeling deed vorig jaar veel stof opwaaien . De vier verdachten, twee mannen en twee vrouwen in de leeftijd van 20 tot 23 jaar oud, hadden in Nederland werk gevonden. Twee van hen woonden op het vakantiepark, twee anderen waren die avond op bezoek, toen één van hen zich niet lekker voelde. De vrouw, die enkele maanden zwanger was, werd door het ambulancepersoneel nagekeken. Zij besloten dat het niet nodig was haar mee te nemen, maar wilden een afspraak voor haar maken bij de huisartsenpost. Op dat moment sloeg de vlam in de pan.

De vrouw spuugde de verpleegkundige in het gezicht waarop een vechtpartij ontstond, waarbij beide hulpverleners zijn mishandeld. Om zich te verdedigen schopt de ambulanceverpleegkundige de belagers van zich af en de twee vluchten het vakantiepark af.

Celstraf op z’n plaats

De officier van justitie had een gevangenisstraf voor de duur van het voorarrest geëist en een voorwaardelijke straf. De politierechter besloot zwaarder te straffen en vond ook een werkstraf niet op zijn plaats. ‘Het feit is daar gezien de aard van het letsel te ernstig voor. Geweld tegen hulpverleners is buitengewoon verwerpelijk.’ De twee vrouwen en een 23-jarige man werden daarom veroordeeld tot twee maanden cel en zullen dus op nieuw de cel in moeten. De andere man werd vrijgesproken, omdat het hen ten laste gelegde niet kon worden bewezen.

Enorme impact

Uit de door de politierechter voorgelezen slachtofferverklaringen blijkt dat de gebeurtenissen een enorme impact hebben gehad op beide hulpverleners. Niet alleen raakten ze gewond, onder andere botbreuken, maar ook mentaal kampen beiden nog steeds met problemen. Ook kan de ambulancechauffeur nog steeds niet werken.

Nieuws

menu