Bootcamps, workshops en naar de boerderij of het bos

Een buitenactiviteit van het Opgroei Café. Foto: De Meerpaal

Sporten is gezond, maar ook gezellig, leerzaam en leuk. Wie graag anderen ontmoet, behoefte heeft aan ontspanning, zichzelf wil uitdagen of uitkijkt naar de derde helft kan terecht bij Sport in Dronten. Daar komt namelijk alles samen.

Op de website sportindronten.nl kunnen mensen kennismaken met de verschillende verenigingen en er achter komen welke sport of activiteit bij hem of haar past. Deze week staan de activiteiten van het Opgroeicafé Dronten centraal.

Altijd buiten

‘Wij speelden vroeger altijd buiten op straat of we maakten een uitstapje naar het Veluwemeer. De hele dag waren we in beweging. Alléén op woensdagmiddag, en uitsluitend bij regen, mochten we binnen televisie kijken,’ vertelt Tamara van der Vliet. Zij is vaste bezoekster van Opgroei Café Dronten. Door met haar dochter Emma (2) mee te doen aan de ouder- en kindactiviteiten biedt ze weerstand aan de verleiding van beeldschermvermaak én hebben moeder en dochter samen een leuke tijd in de natuur.

Met een vergrootglas naar wormpjes en blaadjes kijken, dat vond de peuter van Tamara het allerleukst. Met de boswachter gingen ze op pad naar het Wisentbos in Dronten.

Gevoelig meisje

‘Emma is een gevoelig meisje. Drukte, lawaai en gillende kinderen, daar houdt ze niet zo van. Zij raakt dan in zichzelf gekeerd, het wordt haar te veel. Buiten ontspant ze, de natuur helpt sensitieve kinderen om te ont stressen.’ Doordat Emma niet naar de kinderopvang gaat, is zij veel thuis met haar moeder. Tamara: ‘Ik vind het heel belangrijk dat mijn kind dagelijks beweegt en daar besteed ik dan ook veel aandacht aan. We doen samen spelletjes die goed zijn voor de ontwikkeling van haar motorische vaardigheden en we gaan vaak samen op pad.’

De activiteiten van het Opgroei Café zijn daar een fijne aanvulling op,’ zegt Tamara. ‘Het is ook heel gezellig om andere ouders te ontmoeten en je komt op (speel)plekken waar je anders misschien niet zo snel heen zou gaan. Voor Emma is de extra beweging natuurlijk goed, maar zeker ook het sociale contact met de andere kinderen.’

Moe maar voldaan

Na zo’n leuke dag gaan zowel ouders als kinderen moe maar voldaan op huis aan. ‘Als we dan weer thuis zijn gaat Emma nog even heerlijk zelf spelen met haar speelgoed. Ze is moe, maar niet overprikkeld. Ze heeft een heerlijke dag gehad en ik ook.’

De ouder en -kindactiviteiten zijn ontstaan uit de Gezonde Challenge. Dit initiatief is een samenwerking met Samen Actief, GGD en De Meerpaal Welzijn en komt voort uit het programma Gezonde Leefstijl. Inwoners van de gemeente Dronten kunnen een sportief of gezond idee indienen en maken kans op een financiële bijdrage. Denk aan een moestuin, een blote voetenpad, een kookworkshop of een ‘ontdek- en beweegroute’ in de buurt.

Wie zelf een initiatief wil insturen kan dit doen via www.samenactief.nl/samen-gezond-en-sportief-in-de-wijk-en-buurt-2/.

Nieuws

menu