Bedrijf Mogema breidt uit naar Dronten

Blije gezichten. Van links naar rechts Han Wittmarschen (projectleider uitbreiding Mogema), Irene Korting (wethouder Economische Zaken van de gemeente Dronten), Bas Bonnier (Managing Director Mogema) en Jean Paul Gebben (burgemeester van Dronten), na het ondertekenen van de overeenkomst.

Blije gezichten. Van links naar rechts Han Wittmarschen (projectleider uitbreiding Mogema), Irene Korting (wethouder Economische Zaken van de gemeente Dronten), Bas Bonnier (Managing Director Mogema) en Jean Paul Gebben (burgemeester van Dronten), na het ondertekenen van de overeenkomst. Foto: Gemeente Dronten

Het bedrijf Mogema, onderdeel van Aalberts advanced mechatronics, heeft overeenstemming bereikt met de gemeente Dronten over de aankoop van een bouwterrein van 12 hectare op industrieterrein de Poort van Dronten.

Aalberts advanced mechatronics verwacht de komende jaren een flinke groei in de semicon industrie te maken. Om voorbereid te zijn op de toekomst in deze hightech branche is uitbreiding noodzakelijk. Mogema, , kan deze markt met zijn kennis en expertise bedienen.

Vraag naar microchips gestegen

De vraag naar microchips is de afgelopen jaren enorm gestegen en de verwachting is dat dit de komende jaren zo doorgaat. Er zijn grote tekorten. Wereldwijd wordt er flink geïnvesteerd om de productiecapaciteit op te schalen, zo ook door Aalberts advanced mechatronics.

Markt optimaal bedienen

‘Om de markt optimaal te bedienen en te voldoen aan de vraag, breiden wij als groep uit. Investeren in de Nederlandse maakindustrie biedt kansen op het gebied van innovatie en werkgelegenheid,’ aldus Wim Waeghe, CEO Aalberts advanced mechatronics.

‘Bouwen in Flevoland is bouwen aan onze groeiambitie,’ vervolgt Bas Bonnier, Managing Director Mogema. ‘We zijn al ruim 65 jaar gevestigd in ’t Harde. Maar we groeien uit ons jasje en verdere uitbreiding is hier te beperkt mogelijk. Met de expansie naar Dronten kunnen we verder doorgroeien.’

Gemoderniseerd en uitgebreid

Mogema produceert grote extreem nauwkeurige aluminium en stalen frames voor het vervaardigen van machines. De fabriek in ’t Harde wordt, parallel met de bouw van de nieuwe fabriek, gemoderniseerd en uitgebreid voor een optimaal productieproces.

De planning is dat de nieuwbouw begin 2023 gereed is en dat de productie niet lang op zich zal laten wachten. De komende jaren kan er nog uitgebreid worden. Bij de fabriek wordt ook een kantoor geïntegreerd en kan de lang gekoesterde wens voor een bedrijfsschool in vervulling gaan, compleet met een R&D lab en ‘Experience Centre’.

Verduurzaming als speerpunt

Een belangrijk speerpunt voor de nieuwbouw is verduurzaming. Vanaf het eerste ontwerp tot aan de realisatie wordt er gestreefd naar duurzame oplossingen, minimaal energieverbruik en duurzaam materiaalgebruik. Hiermee wordt er bijgedragen aan de ambitie van de gemeente Dronten om te verduurzamen.

Wethouder Irene Korting van de gemeente Dronten is trots dat Mogema voor Dronten gekozen heeft. ‘Het is een prachtig hightech bedrijf met mooie kansen voor de economie en werkgelegenheid.’

Centraal gelegen en goed bereikbaar

Bas Bonnier vult aan: ‘Dronten biedt ons alle ruimte, is centraal gelegen en goed bereikbaar. Ze doen hun slogan ‘‘Dronten geeft je de ruimte’’ eer aan. Binnenkort beginnen we met onze medewerkers wervingscampagne. Want we hebben mensen nodig zoals CNC frezers, lassers en clean-room medewerkers.’