Alzheimer Café Dronten bestaat 10 jaar. 'In Dronten zijn er nu 600 tot 650 mensen met dementie'

Oud-voorzitter Jaap Kodde (links) en voorzitter Jaap Oosterveld. Foto: Fotostudio Wierd

Het Alzheimer Café Dronten is een trefpunt voor mensen die te maken hebben met dementie. Zij kunnen hier elkaar ontmoeten. In 2011 is het café begonnen in de Meerpaal en dankzij de inzet van vrijwilligers een succes geworden. Het 10-jarig jubileum wordt door corona een jaar later gevierd.

Elke tweede woensdag van de maand is er ’s avonds een bijeenkomst, zoals een lezing, film of presentatie aan de hand van verschillende thema’s over dementie. ‘Het is geen echt café, met biertjes. Er is wel koffie, thee en een glaasje fris,’ lacht voorzitter Jaap Oosterveld. ‘Er is een programma en tijd om elkaar te ontmoeten.’ Mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden, hulpverleners en belangstellenden kunnen hier steun vinden bij elkaar en in vertrouwen kennis en tips met elkaar delen. ‘Vaste bezoekers zoeken elkaar op, ook buiten het café. Het voelt soms als één grote familie. We willen laten zien: je staat er niet alleen voor.’

De meest voorkomende vorm van dementie

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Iemand met Alzheimer krijgt problemen met het geheugen en moeite met de dagelijkse vaardigheden. Bij sommigen verloopt de achteruitgang erg snel, maar anderen hebben nog jarenlang een relatief normaal leven.

‘Er komt zoveel bij kijken’

‘Er komt zoveel bij kijken als iemand in jouw omgeving dementie krijgt’, weet oud-voorzitter Jaap Kodde uit eigen ervaring. ‘Daarom is het belangrijk dat er een plek is waar iemand met vragen naar toe kan. Hoe ga je als naaste met de ziekte om, wanneer zoek je hulp, hoe help je iemand thuis of op vakantie met beginnende dementie? Grote sprekers zoals Dick Swaab en Erik Scherder gaven eerder in het café lezingen over de ingrijpende ziekte. ‘Dat leverde uitverkochte zalen en grandioze avonden op,’ blikt de oud-voorzitter terug. Door de beperkingen van de coronacrisis is de maandelijkse bijeenkomst nu al een tijd online.

Dronten vergrijst het snelst van Nederland

Dat is een uitdaging, want er is veel behoefte aan fysiek contact. In de toekomst wordt dat alleen maar meer, weet voorzitter Jaap Oosterveld. In Dronten zijn er nu 600 tot 650 mensen met dementie. Dronten is aan het vergrijzen, het snelst van Flevoland, volgens de voorzitter. Hoogstwaarschijnlijk nemen mensen met dementie in Dronten fors toe, omdat bij hoge leeftijd de kans op dementie toeneemt. Het gaat om zo’n 1300 mensen in Dronten in 2040.

Om hier goed op voorbereid te zijn, streeft Jaap Oosterveld naar meer verbinding en samenwerking tussen de organisaties in Dronten en daarbuiten die raakvlakken hebben met dementie. ‘Als we onze krachten bundelen, dan kunnen we nog veel meer betekenen voor mensen die te maken krijgen met deze ziekte.’

Online lezing op 2 februari

Woensdag 2 februari om 19.30 uur viert het Alzheimer Café Dronten het 10-jarig jubileum met een online lezing van prof. dr. Philip Scheltens. Hij is hoogleraar neurologie en directeur Alzheimercentrum. Zijn doel is dementie behandelbaar te maken door wetenschap en zorg voor dementie op het hoogst mogelijke niveau uit te voeren. Hij is de spreker van de avond en praat over dementie en diagnostiek. Hoe ver zijn we? Inloop vanaf 19.00 uur. Aanmelden kan door te mailen naar alzheimerdronten@gmail.com en is online te volgen via laptop, telefoon of tablet.

Verder dit jaar op de planning: onder andere een film over dementie, mantelzorgers aan het woord over hun ervaringen, een lezing over euthanasie en het opstellen van een levenstestament. Houd voor de data de website www.alzheimer-nederland.nl in de gaten.

Nieuws

Meest gelezen

menu