Alle winkels in de gemeente Dronten mogen voortaan op zondag open

Winkelcentrum Suydersee in Dronten.

Winkelcentrum Suydersee in Dronten. Foto: Fotostudio Wierd

De gemeenteraad van Dronten heeft donderdag ingestemd met een wijziging van de winkeltijdenverordening. Dat betekent dat, zodra die is aangepast, alle winkels in de gemeente elke zondag open mogen tussen 12.00 en 19.00 uur.

In het oorspronkelijke voorstel van het college zou die openingstijd op zondag beperkt worden tot supermarkten, maar op voorstel van de VVD, gesteund door Leefbaar Dronten, D66, GroenLinks en PvdA, is dat verruimd tot alle winkels.

Vijf tegen drie

Dat betekent dat straks de bloemist op Moederdag ook een bloemetje kan verkopen en je daarvoor niet meer alleen bij de supermarkt of het tankstation terecht kunt, om maar eens één van de voorbeelden te noemen die donderdagavond werd gebruikt. In een discussie stonden de vijf indienende partijen rechtstreeks tegenover de andere drie partijen, CDA, Dronten Sociaal en ChristenUnie. De eerste twee wilden alleen een verruiming van de openingstijden voor de supermarkten, de ChristenUnie wilde helemaal geen verruiming.

Voortvloeisel corona

Die verruiming wordt in eerste instantie ingegeven door het feit dat het college in coronatijd supermarkten de mogelijkheid heeft geboden langer open te zijn op zondag. In de winkeltijdenverordening was nog vastgelegd dat dat alleen tussen 16.00 en 19.00 uur mocht, maar in coronatijd was het juist wenselijk dat het winkelen verspreid werd over de dag, zodat niet iedereen tegelijk naar de winkel zou gaan.

Omdat het supermarkten goed beviel, die nieuwe openingstijden op zondag, was het college nu voornemens dat dan ook te regelen in de verordening en dit zo blijvend te maken.

Verdere liberalisering

Voor de VVD was dat reden te pleiten voor een verdere liberalisering: geef alle winkels de ruimte om op zondag open te gaan. Dus niet alleen de supermarkt, maar ook de kaasboer, bloemist en kledingzaak. En ook de perifere detailhandel: meubel- en doe-het-zelfwinkels bijvoorbeeld. De tegenstanders zijn bang dat dat een gatenkaas oplevert van winkels die wel en winkels die niet open zijn, en dat dat het er voor de consument alleen maar onduidelijker op maakt. Zij vonden het beter de winkelzondagen te beperken tot de 14 koopzondagen die tot nu toe golden, zodat de kracht ‘m zit in het collectief opengaan. Bovendien zou een ruimere openingsmogelijkheid juist voor een ongelijk speelveld zorgen. ‘Grote winkels kunnen zo een blik personeel opentrekken, kleine winkels kunnen dat niet,’ zei Kim Reinink-Walles (Dronten Sociaal). De tegenstanders voelden zich bovendien gesterkt door een onderzoek dat zou hebben uitgewezen dat een meerderheid van de winkeliers ook geen behoefte heeft aan zondagsopening.

Keuze, geen verplichting

De voorstanders wezen er op datals alleen supermarkten op zondag open mogen, dat juist een ongelijk speelveld creëert. De VVD benadrukte bovendien keer op keer dat winkels ook niet open moeten op zondag, maar zelf wel de keuze krijgen of zij open willen, of niet. En als winkeliers er voor kiezen maar 14 keer in het jaar gezamenlijk op zondag open te gaan, is dat ook prima. Om dan uit het onderzoek te citeren is wel ‘cherry picking’, vond Barry Hoogezand, want datzelfde onderzoek geeft ook aan dat winkeliers in ruime meerderheid zelf de vrijheid willen hebben wel of niet open te gaan op zondag.

Bovendien, zo benadrukten de partijen, dit gaat dus niet alleen om de winkels in Stadscentrum Suydersee. Dit gaat ook om de winkels in Swifterbant en Biddinghuizen, dit gaat ook om de perifere detailhandel, zoals de eerder genoemde meubel- en doe-het-zelfwinkels.

Stellingen betrokken

Waar het in de vorige discussie tijdens een commissievergadering nog een ‘close call’ was, omdat PvdA en GroenLinks daar niet aan meededen, inmiddels stonden de namen van die partijen ook bij het voorstel van de VVD. En aangezien de debatterende partijen elkaar complimenteerden met het goede debat, maar hun stellingen niet meer verlieten, betekent het dat binnenkort alle winkels in Dronten op zondag open mogen tussen 12.00 en 19.00 uur.