Alarmknop vervangt camera's in spreekkamers gemeentehuis Dronten

Huis van de Gemeente Dronten. Foto: Fotostudio Wierd

De gemeente Dronten heeft een alternatief gevonden voor de camera’s in de spreekkamers in het gemeentehuis. Medewerkers worden voortaan, als zij dat willen, uitgerust met een mobiele alarmknop. Die kunnen ze in de spreekkamers gebruiken, maar ook als ze op huisbezoek gaan bij inwoners.

Ophef

Vorig jaar ontstond er veel ophef over de camera’s in de spreekkamers waar inwoners gebruik van maken binnen het sociale domein. Die camera’s waren daar ooit gekomen omdat medewerkers in die spreekkamers soms te maken kregen met intimidatie en verbaal geweld. In de afgelopen zes jaar heeft dat vijf keer tot een aangifte geleid, waarbij de beelden en het geluid van de opnames gebruikt werden.

SP, GroenLinks en PvdA vroegen zich echter af of dit niet een veel te zware maatregel was. Ze stelden er vragen over in de gemeenteraad onder de titel ‘Big Brother in Dronten’. De ophef over de camera’s leidde zelfs tot Kamervragen.

Alternatief

De gemeente besloot daarop te stoppen met het opnemen van beelden via de camera’s, maar besloot wel op zoek te gaan naar een alternatief om de veiligheid van medewerkers te waarborgen. Het alternatief is nu gevonden in de mobiele alarmknop.

Vooralsnog gelden de komende twee jaar als proefperiode. Voor die twee jaar kost dat ruim 15.000 euro. Daarbij zijn de kosten voor het afkoppelen van de camera’s nog niet meegenomen. Als deze maatregel afdoende is, worden de alarmknoppen permanent ingevoerd. De gemeenteraad is geïnformeerd over het besluit.

Nieuws

menu