Jaarlijks ritueel bij Flevo-Scouts in Dronten: ‘Overvliegen is avontuurlijk’

Eén van de activiteiten afgelopen zaterdag. Foto: Fotostudio Wierd

Het is fris en regenachtig. Toch staan deze zaterdag alle groepen van de Flevo-Scouts in Dronten klaar om over te vliegen. ‘Alle kinderen die te oud worden voor hun groep, vliegen over naar een nieuwe groep,’ legt teamleider Ingrid Kik uit.

Ingrid is naast teamleider, leiding van de Bevers. Dat is een groep voor kinderen tussen de 5 en 7 jaar. ‘Voor hen is het overvliegen wel spannend, maar wel een heel leuke en avontuurlijke ervaring,’ besluit Ingrid.

Ieder jaar

Naast de bevers zijn er welpen, scouts, verkenners, explorers, Roverscouts (stam) en Radix Circa (stam+). Veel groepen dus. ‘Van elke groep vliegen er een paar over. Daarvoor hebben we een middag vol activiteiten, spellen en vooral veel plezier georganiseerd. Dat doen we ieder jaar.’

Een schelle fluit klinkt. Van alle kanten komen scout-leden vandaan. Ze gaan in een grote kring staan. Het is de opening van de opkomst. Na een uitleg door de leiding over hoe de dag eruit gaat zien, worden twee kinderen naar voren geroepen om de vlag te hijsen. Dat is de start van het overvliegen. Daarna wordt er gepraat, gezongen, maar vooral gelachen. En daar gaat het om vandaag voor de scout-leden; een gezellige en avontuurlijke afsluiting van zijn of haar groep.

Hindernisbaan

Vlak na de start begint het te regenen. Iedereen slaat zijn paraplu open, of vlucht naar binnen. Na een paar minuten schuilen wordt er met een megafoon omgeroepen dat iedereen naar de hindernisbaan kan komen. Of het nu regent of niet: je wordt toch nat. Kinderen zijn enthousiast en roepen: ‘Inderdaad! We zijn niet van suiker’. Iedereen komt naar buiten en loopt naar de hindernisbaan toe.

Er staan bakken met water rondom alle hindernissen. Iedereen mag bekers, emmers, of kannen vullen om hun groepsgenoten nat te gooien, tenzij degenen die de hindernis overgaan dat niet willen. De grond wordt al snel een modderige smeerboel, maar dat houdt niet niemand tegen.

Begeleiders

De kinderen zijn niet de enige die overvliegen. Ook leiding vliegt over van de ene naar de andere speltak Het wordt ze alleen net iets moeilijker gemaakt; ze moeten namelijk een pionier paal (houten stok) met pion meenemen zonder dat die valt. Zij krijgen dan ook het meest te verduren. Kinderen rennen af en aan met water en de begeleiders komen er niet onderuit. Het belooft een avontuurlijke dag te worden met veel water, modder, maar vooral veel plezier.

Ingrid vertelt dat het wel jammer is dat leiding stopt. ‘Uiteindelijk is het logisch dat het gebeurt. Je moet wel tijd hebben voor zoiets,’ legt ze uit. Toch hoopt ze dat anderen zich aanmelden bij scouting als leiding. ‘Zo kunnen we iedereen die momenteel in een wachtrij staat bij de Flevo-Scouts binnenlaten!’

Populair

Scouting is de laatste jaren populair geworden. ‘We zien een enorme toenamen van nieuwe leden, vooral bij de welpen. We hebben zelfs een wachtlijst. Dat betekent dat we ook op zoek zijn naar leiding. Zodat iedereen op de wachtlijst bij ons terechtkan.’

Wie meer informatie over Flevo-Scouts wil of zich wil aanmelden voor de leiding of een andere vrijwilligersfunctie kan mailen naar info@flevo-scouts.nl.

Nieuws

menu