‘Ieder kind moet kunnen sporten’

Training van BC VUAS. 'Het is een leuk spelletje, maar technisch nog best lastig. Er zijn namelijk nogal wat regels, die je van jongs af aan spelenderwijs leert.’ Foto: Fotostudio Wierd

Sporten is gezond, maar ook gezellig, leerzaam en leuk. Ontmoet je graag anderen? Heb je behoefte aan ontspanning? Wil je jezelf extra uitdagen of kijk je juist uit naar de derde helft? Iedereen sport en beweegt op zijn eigen manier. Bij SportinDronten.nl komt alles samen. Maak kennis met de verschillende verenigingen en kom erachter welke sport of activiteit bij jou past.

Ieder kind moet kunnen sporten. Dat vindt het bestuur van basketbalvereniging VUAS uit Dronten belangrijk. Ook als daar thuis eigenlijk geen geld voor is. Dan kun je dankzij de Pas van Dronten (zie kader) toch de sport kiezen die bij je past. ‘Fijn dat zoiets er is. Hierdoor kunnen we veel mensen over de streep trekken,’ vertelt bestuurslid Bjorn Kamans.

Snel geregeld

Penningmeester Arjan van Groningen is het daar helemaal mee eens. ‘Wij werken nu een aantal jaar met de Pas van Dronten en dat bevalt prima. Er staat een bepaald bedrag op de pas en daarmee kan de contributie worden betaald. Ik scan de pas met een app op mijn telefoon en dan is het al geregeld.’ Clubkleding aanschaffen is niet nodig, die stelt de vereniging beschikbaar. De vereniging maakt met een banner op de website duidelijk dat ze met de Pas van Dronten werkt. Ook in de welkomstmail verwijst de club naar deze mogelijkheid.

Sporten is voor iedereen belangrijk, vinden ze bij VUAS, maar voor kinderen zeker. Bewegen is goed voor je, je wordt er fitter van en je maakt nieuwe vrienden. ‘Basketbal is écht een teamsport. Het is een leuk spelletje, maar technisch nog best lastig. Er zijn namelijk nogal wat regels, die je van jongs af aan spelenderwijs leert,’ legt Kamans uit. ‘Het komt bij basketbal echt aan op goed samenwerken.’

Dynamisch spel

Hij weet waar hij over heeft. Op zijn zeventiende koos hij voor deze sport, na jaren op voetbal te hebben gezeten. ‘Ook leuk, maar ik merkte gelijk dat basketballen anders in elkaar steekt. Technisch best ingewikkeld, zeker als je zo laat begint als ik deed, en daardoor moet je meer nadenken. Je speelt op een kleiner veld en dat maakt het dynamischer. Bij basketbal komt het veel meer aan op inzicht. Hoe krijg ik de bal op de juiste plek?’

Van Groningen schiet in de lach. Zijn vrouw Mariska traint de jeugd en hun zoon en dochter zijn ook fanatieke basketballers. Hij niet. ‘Ik heb het weleens geprobeerd hoor, maar scoren ho maar. Ik snap het spel wel en ik vind mooi om te zien hoe de spelers elkaar aanvullen.’ Arjan voelt zich hoe dan ook verbonden met de club. Hij werd gestrikt als penningmeester en dat is inmiddels alweer tien jaar geleden. ‘Het is een heel gemoedelijke sfeer. Iedereen kent elkaar eigenlijk wel.’

Een keertje meedoen

Na de zomervakantie beginnen de trainingen weer. De eerste wedstrijden staan in september gepland. Wie een keertje wil meedoen kan dat doen op maandag, dinsdag of woensdag in sporthal De Landing in Dronten.

SportinDronten.nl is de plek waar mensen kunnen ontdekken wat Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen op het gebied van sport/denksport te bieden heeft. Hier kan kennis worden gemaakt met de verschillende verenigingen en er kan een sportcheck worden gedaan om te kijken welke sport of activiteit bij iemand past.

Pas van Dronten

Met de Pas van Dronten kunnen inwoners van de gemeente Dronten gebruikmaken van allerlei leuke acties en voordeel in de buurt. Met korting naar de bioscoop of de sauna, een actie in een winkel verzilveren of voordelig kennismaken met het cursus- en sportaanbod in de gemeente Dronten. Inwoners met een laag inkomen krijgen een tegoed op hun Pas van Dronten. Dit tegoed kunnen zij verzilveren bij een sportclub of culturele vereniging.

Nieuws

menu