Kunstenares biedt plek voor verheffend vrijheidsgesprek

Lelystad - De provincie Flevoland is dit jaar gastheer voor de Nationale Viering Bevrijding. Op weg naar het vredefeest op 5 mei staan er in de FlevoPost gesprekken over het thema 'In Vrijheid Kiezen'. Dit is artikel 1 in een reeks van 8.

Ninette Koning komt graag in de natuur. Waar de wind door haar haren waait, waar de vogels hoog over haar hoofd vliegen en waar het werkmateriaal voor het oprapen ligt. De ruimte die de kunstenares buiten voelt, verwerkt ze binnenshuis in haar Bevrijdingsontwerp. Een gevleugelde stoel.

Vrijheidsinterviews

Jammer dat het lijkt te gaan regenen vanmiddag. Want eigenlijk werkt Ninette Koning het liefst in de open lucht. Nu blijft ze maar binnen, waar haar hele atelier vol ligt met wilgentenen. Ze gaat aan de slag met de speciale stoel die ze op verzoek van de provincie Flevoland maakt. Vanaf die stoel worden in april namelijk zogenoemde Vrijheidsinterviews gehouden, die vervolgens op Omroep Flevoland te zien zijn. Koning heeft alvast twee minimodellen meegenomen. Aan de achterzijde strekken zich twee grote vleugels uit. “Die vleugels staan symbool voor heel veel dingen die met vrijheid te maken hebben. Ze geven je de mogelijkheid om de zaken eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Je bent zo vrij als een vogel.”

Rood-wit-blauw

Tegelijkertijd kent Koning haar eigen grenzen in de kunst. “Ook bij deze opdracht golden natuurlijk bepaalde voorwaarden. Zo moest de stoel in de kleuren rood, wit en blauw worden uitgevoerd. Rood, wit en blauw… Daar zou ik zelf nooit voor gekozen hebben. Maar omdat die keuze was gemaakt, kwam ik juist weer tot nieuw inzicht. Dat is voor mij net zo goed vrijheid.”

Kiezen

‘In Vrijheid Kiezen’ is ook het thema van de landelijke viering op Bevrijdingsdag, die dit jaar door de provincie Flevoland wordt georganiseerd. Bij het ontwerpen van haar kunstwerk heeft Koning heel bewust over dit thema doorgedacht. “Keuzes maken… Dan spreek je ook over een dialoog, een gesprek. Voor mij was het daarom al heel snel duidelijk dat er niet één, maar twee stoelen moesten komen. Die kun je dan weer op verschillende manieren bij elkaar zetten.”

Regen

De beide stoelen krijgen in ieder geval een mooi plekje in de provincie. Ninette Koning staat op en wandelt weg. Ze heeft nog werk te doen. Buiten regent het niet meer.

Uitzendingen

Vanaf woensdag 24 april zijn de Vrijheidsinterviews te zien op Omroep Flevoland. Iedere aflevering wordt uitgezonden vanaf een bijzondere locatie in de provincie. Zowel de presentator als de geïnterviewde nemen voor het gesprek plaats op een speciaal gemaakte stoel.

Gerrit Jan Tempelman

Kijk voor meer informatie op de website: www.flevoland.nl/bevrijdingsdag