Verhogen lening voor MFG2 in Biddinghuizen is geen enkel probleem voor politiek

Biddinghuizen - De gemeenteraad van Dronten heeft er geen enkele moeite mee de borgstelling voor het multifunctionele gebied in Biddinghuizen (MFG2) te verhogen met 600.000 euro. Slechts één fractie twijfelt daar nog over.

Nadeel en mogelijk voordeel

De uiteindelijke lening die moet worden aangegaan voor het nieuwe gebouw is 4,4 miljoen euro, waar 3,8 was begroot. De gemeente staat garant voor die lening, die uiteindelijk moet worden opgebracht door de gebruikers van MFG2.

Het verhogen van de borgstelling is nodig omdat de investerings- en bouwkosten voor het uitbreiden van het multifunctionele gebied hoger uitvallen, vanwege de forse duurzaamheidsambities en forse prijsstijgingen. Dat heeft geleid tot een bezuiniging op de aanneemsom voor verschillende onderdelen van het centrum voor een bedrag van 500.000 euro, maar dat is niet genoeg.

Overigens is de kans groot dat er uiteindelijk maar 180.000 euro extra borgstelling nodig is voor de lening voor MFG2, omdat er via een BTW-compensatieregeling waarschijnlijk nog 480.000 euro terugkomt.

Enthousiasme alom

Forse bedragen, maar de gemeenteraad heeft er geen enkele moeite mee. Want in de plannen zit heel veel werk van enthousiaste Biddinghuizenaren. ‘Wat die vrijwilligers hebben gedaan…. Petje af! Dat is super!,’ vindt Trudy Stoker (VVD). En dat vindt bijval bij alle gemeenteraadsfracties.

Enige twijfel

De enige fractie die nog twijfelt is de PvdA. Die heeft namelijk geluiden opgevangen uit Swifterbant, van inwoners die zich afvragen waarom ‘dit wel kan in Biddinghuizen en niet in Swifterbant’. Raadslid Suzanne Stoop weet niet precies hoe ze dat uit moet leggen in Swifterbant ‘Ik ga uiteindelijk waarschijnlijk wel akkoord met dit voorstel, maar ik ben ook empathisch naar ons andere dorp,’ zei ze donderdag tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad.

Het kwam haar op een felle repliek van Jan Ammerlaan van Leefbaar Dronten te staan. ‘Wat begrijpt u niet? Voor Swifterbant bestaan toch prachtige plannen voor een eigen multifunctioneel centrum? Swifterbant komt toch niets te kort?’

De gemeenteraad beslist eind deze maand over het verhogen van de borgstelling.