Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Hebben campagnes effect?

Campagnes. Ze horen bij verkiezingen, maar of ze altijd even efficiënt zijn? De geleerden zijn het daar niet over eens.

Vooral bij de komende verkiezingen, waar naast de Provinciale Staten ook indirect de Eerste Kamer wordt gekozen, kun je je afvragen of provinciaal campagnevoeren veel oplevert. 

Dweilen met de kraan open

De landelijke lijsttrekkers hebben het op tv vooral over het kabinetsbeleid. Oproepen daar een uitspraak over te doen is voor de provinciale verkiezingen dweilen met de kraan open.

Puzzel

Kijk ook maar eens naar de fraaie verkiezingsborden die overal staan. Waar een paar jaar geleden de echte doorzetters met emmertjes speciaal geprepareerde lijm posters plakten - om vervolgens te ontdekken dat of de lijm niet tegen de regen kon of een wat minder sociale partij over je poster had geplakt. Nu zijn er 24 posters keurig gerangschikt, al lijkt het op een puzzel: zoek de juiste poster bij de juiste verkiezing. 

Immers, Waterschapsleden, landelijke politici en provinciale kandidaten hangen door elkaar.

De oproep van bepaalde landelijke partijen om toch maar vooral tegen het kabinet te stemmen maken het er ook niet duidelijker op. 

Aparte Eerste Kamer-verkiezingen

Het gaat toch om Waterschaps- en provinciale verkiezingen? Het idee om dan maar aparte Eerste Kamer-verkiezingen te houden om zo meer recht te doen aan de provinciale verkiezingen is niet zo vreemd, al valt het te bezien of we bereid zijn een keer extra naar de stembus te gaan.

De kieswijzer is tegenwoordig een belangrijk iets om te komen tot een keuze. 

Niet serieus

Opmerkelijk is hierbij dat Forum voor Democratie niet eens een programma heeft ingeleverd en daarmee de provincie in feite niet serieus neemt. 

Neem verder verkiezingsmarkten waar gadgets als ballpoints, sleutelhangers, rozen en bonbons de kiezer over de streep moeten trekken. Of dat lukt valt nog maar te bezien. 

Hoe het ook zij, uiteindelijk blijft het een voorrecht in vrijheid te kunnen kiezen. Gelukkig bepaalt u zelf wat die keuze beïnvloed.