Stationsplein
Door Kees Bakker

Goed idee

Dronten - In de immer voortdurende vliegvelddiscussie hoorde ik een tijdje geleden een aardige suggestie. In de gemeenteraad werd gesproken over de Dronter zienswijze op het Luchthavenbesluit. Dronten wil, net als veel andere overheden, dat het vliegveld pas opengaat als de herindeling van het luchtruim gereed is. Dat staat gepland in 2023.

Nu heeft die herindeling voor Dronten volgens mij niet zo veel effect. De vliegtuigen zullen toch een keer moeten dalen, die daling wordt boven Flevoland ingezet. Dus hogere vliegroutes boven het oude land betekent volgens mij niet dat er boven het nieuwe land ook hoger gevlogen zal worden. Maar dat terzijde.

De aardige suggestie kwam van Frank Pels van Geen Vliegroutes Biddinghuizen, de actiegroep die daar strijdt tegen het vliegveld. Zijn suggestie: als vliegtuigen straks te laag overvliegen, lager dan de afspraak is, of afwijken van de route, moet de betreffende vliegtuigmaatschappij 10.000 euro boete overmaken aan Dorpsbelangen Biddinghuizen, Swifterbant of StaDronten. Mooi idee. ‘Dit evenement wordt u aangeboden door te laag overvliegende vliegtuigmaatschappijen’. 

Het zal niet gebeuren, al was het maar omdat het nauwelijks uitvoerbaar is. Maar vliegtuigmaatschappijen zouden ook zelf dit gebaar kunnen maken, zonder dat daar wet- en regelgeving voor nodig is.

Overigens blijkt uit onderzoek van de drie regionale omroepen in Flevoland, Overijssel en Gelderland dat in de drie provincies meer mensen ‘tamelijk positief’ tot ‘positief’ zijn over de uitbreiding van Lelystad Airport dan dat men er ‘negatief’ tot ‘zeer negatief’ over is. Dat is op z’n minst opmerkelijk, na de stortvloed in de media van artikelen van en over tegenstanders van Lelystad Airport. De analyse die ik vorige week in de FlevoPost Lelystad schreef naar aanleiding van dat onderzoek, kunt u vinden op de site van de FlevoPost. Op die analyse kwamen veel positieve, maar ook negatieve reacties binnen. Een deel daarvan ging over of de schrijver van het artikel, ondergetekende dus, wel of niet objectief is. Ook daar heb ik een artikel over geschreven dat op de site van de FlevoPost staat. Via de Facebooksite van de FlevoPost kan iedereen daar op reageren.