Inbraakverdachte aangehouden bij controle zwartrijders

Almere - Bij een grote controle op zwartrijders in het openbaar vervoer in Almere is donderdag een man aangehouden die wordt verdacht van een inbraak in Lelystad. De man werd gezocht omdat zijn DNA was aangetroffen bij de inbraak.

112 zwartrijders

De politie werkte bij de controle nauw samen met de Boa's van de NS Veiligheid & Service, Keolis Nederland en Handhaving Stadstoezicht Almere. In en rond Almere Buiten, Almere Centrum en Almere Haven werden alle reizigers in het openbaar vervoer op het hebben van een geldig vervoersbewijs gecontroleerd. Dat waren ongeveer 15 treinen en 164 bussen. Daarbij zijn 112 zwartrijders staande gehouden. Deze zijn allemaal gecontroleerd. Er werd gekeken of zij nog openstaande boetes hadden of andere zaken die de aandacht verdienden.

Twee aanhoudingen

Twee reizigers zijn aangehouden, waaronder de hierboven vermelde inbraakverdachte. Een andere zwartrijder kon een openstaande boete van 450 euro niet betalen en moet nu de vervangende hechtenis van negen dagen uitzitten.

Eén zwartrijder kreeg een gerechtelijke uitspraak uitgereikt waarin hij was veroordeeld tot een boete van 1509 euro voor zwartrijden in het openbaar vervoer. Deze boete moet binnen twee weken of betaald zijn of hij moet in bezwaar gaan tegen dit vonnis. Doet hij dit niet dan zal er een vervangende hechtenis worden opgelegd.

Blaastesten

Daarnaast zijn er meer dan 85 blaastesten gedaan bij machinisten van de NS en bij buschauffeurs van Keolis. Hierbij zijn geen bijzonderheden geconstateerd.