Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Gemiste kans

Het kan niemand in Dronten meer zijn ontgaan, de discussie rond de verbouwing van het gemeentehuis ten bedrage van 24,9 miljoen. Het onderwerp brengt veel reacties teweeg.

Het houdt de mensen duidelijk bezig en dat is is niet vreemd gezien het enorme bedrag wat er mee gemoeid is. In feite gaat het helemaal niet meer over het besluit op zich maar hoe het tot stand is gekomen en hoe met name het college en de collegepartijen Leefbaar Dronten, VVD en Christen Unie zich nu opstellen richting de burgers. Of in feite, zich afkeren van de burgers.

Bij de start van deze collegeperiode had het college beloofd dat het de inwoners meer zou betrekken bij besluitvorming. Dat was het speerpunt van beleid. Via een paginagrote advertentie worden burgers opgeroepen mee te praten over de begroting. Je kunt als burger zelfs voorstellen indienen. Prima natuurlijk, maar nu het over een serieuze uitgave van 24 miljoen gaat, laat het college transparantie achterwege en weigert het een onpartijdige doorrekening. Het college stelt dat het geld er is. Tja, wiens geld?

In de gemeenteraad ging het er stevig aan toe. Termen als ‘in het pak genaaid’ en ‘oplichters’ werden gebezigd. En dat bij een onderwerp waar juist brede steun moet worden gecreërd. Draagvlak is erg belangrijk, want het gemeentehuis is van iedereen. Partijen wordt zelfs verweten dat ze nu tegen renovatie zijn, terwijl ze eerst voor waren. Het is natuurlijk vreemd dat je kennelijk niet mag inzien dat je een fout hebt gemaakt en die nog voor het definitieve besluit mag bijstellen. Beter ten halve gekeerd. Wat is er nu op tegen om gewoon in alle rust uit te leggen dat de plek aan het plein het beste is en dat nieuwbouw inderdaad duurder is. Ook dan zullen er mensen zijn die tegen zijn, maar dan heb je iedereen de mond gegund en meegenomen in dit besluit wat ons allemaal aan gaat. Nu is het een gemiste kans.