Gemeente Lelystad blijft pleiten voor een volwaardig ziekenhuis

Lelystad – De gemeente Lelystad blijft zich inzetten voor een volwaardig ziekenhuis in Lelystad, inclusief 24-uurs spoedeisende hulp, acute kraamzorg en de mogelijkheid tot kortdurende opnames van drie dagen. Dat zeggen de wethouder Elly van Wageningen en Peter Schot.

Inzet

Die wens zal voortdurend onder de aandacht worden gebracht bij de diverse betrokken instanties, de zorgverzekeraar en de landelijke politiek. Ook blijft de gemeente in overleg met onder andere de Stichting Behoud Ziekenhuis Lelystad, de huisartsen en verloskundigen in de regio en alle andere bij  zorg en welzijn betrokken instanties. ‘Formeel hebben we geen positie als het gaat om de ziekenhuiszorg, maar we blijven knokken,’ aldus Van Wageningen. Al die partijen zijn vertegenwoordigd in een klankbordgroep.

Locatie

Naast de inhoudelijke kant van het ziekenhuis is er ook nog de ontwikkeling voor wat betreft de locatie. Het St Jansdal wil een nieuw ziekenhuis bouwen, ingericht op de huidige behoefte en het huidige zorgaanbod. Het huidige MC Zuiderzee is verouderd en te groot.

‘We hebben een voorbereidingsbesluit genomen, zodat er op dat terrein geen andere ontwikkelingen kunnen plaatsvinden, zoals woningbouw,’ zegt wethouder Peter Schot. De gemeente is voornemens dat besluit in november te bekrachtigen, waarmee het definitief wordt. Er kan dan alleen een uitzondering worden gemaakt voor bijvoorbeeld woonzorgeenheden.

Prima plek

Daarnaast vindt Schot dat het ziekenhuis op de huidige locatie prima past. ‘Zoals we het nu zien, is een ziekenhuis midden in de stad een prima plek. Het is goed bereikbaar, met alle vervoersmiddelen, en alles zit in de buurt. Onze inzet nu is er op gericht het ziekenhuis daar ook te houden.’ Van de huidige grond van het ziekenhuis is zo’n 66 procent in het bezit van St Jansdal en 33 procent in het bezit van de gemeente. ‘Dat geeft ons ook een stem in de toekomstplannen.’

Vertrekkende specialisten

De gemeente vindt de medisch specialisten die niet in St Jansdal aan de slag konden en nu een eigen praktijk zijn begonnen, wel een punt van zorg. ‘Vanuit het oogpunt van de patiënt is dat heel mooi. Je bent vaak gehecht aan je eigen arts. We werken dat dus ook niet tegen, dat ze in panden kunnen trekken waar ze nu heen gaan. Tegelijkertijd begrijpen we ook dat dit een punt van zorg is voor St Jansdal, omdat patiënten die meegaan met hun eigen arts ook minder patiënten voor het ziekenhuis betekent. Het is ook aan hen dat op te lossen. Ik zou het mooi vinden als St Jansdal in gesprek gaat met die medisch specialisten en bijvoorbeeld zou zeggen “U kunt uw zorg ook aanbieden in ons gebouw”. Vanuit ons oogpunt zou dat ideaal zijn,’ aldus Van Wageningen.

Gerelateerd nieuws