Deel konikpaarden Oostvaardersplassen verhuist naar Spanje en Wit-Rusland

Lelystad - Een groep van ongeveer 180 konikpaarden verhuist vanuit de Oostvaardersplassen naar natuurgebieden in Spanje en Wit-Rusland. Dit meldt Staatsbosbeheer woensdag.

Het transport van een groep van 25-30 paarden naar natuurgebied Atapuerca in Spanje vindt hopelijk op korte termijn plaats. Het transport van de groep van ongeveer 150 konikpaarden naar Wit-Rusland is gepland voor begin juni.

Quarantaine

De paarden die naar het Naliboksky natuureservaat in Wit-Rusland gaan, moeten voor vervoer een maand in quarantaine, legt Staatsbosbeheer uit. 'Over een maand zijn de merries echter hoogdrachtig en zijn er jonge veulens geboren. Vervoer is dan niet in het welzijnsbelang van dieren, vandaar dat het vervoer naar Wit-Rusland waarschijnlijk in juni plaats vindt. In Wit-Rusland gaan de paarden weer een maand in quarantaine, alvorens ze worden losgelaten in hun nieuwe leefgebied'.

Grootste bosgebied van Wit-Rusland

Het Naliboksky natuurreservaat is het grootste bosgebied van Wit-Rusland. Het gebied valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Bosbouw van Wit-Rusland. Er is een grote diversiteit van plantensoorten, waaronder veel rode lijstsoorten. Het reservaat beslaat een oppervlakte van 87.000 hectare. De paarden uit de Oostvaardersplassen gaan de open gebieden begrazen en voorkomen zo dat deze gebieden dichtgroeien.

Hooi uit Nederland

In Spanje is de natuurlijke vegetatiegroei momenteel nog niet volledig op gang gekomen. Daarom gaat er een vrachtwagen met hooi uit Nederlandse natuurgebieden met de paarden mee op reis om de overgang voor de konikpaarden zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Paleolitico Vivo nabij Atapuerca is een natuurgebied en een archeologische vindplaats in het noorden van Spanje, circa 15 kilometer ten zuidoosten van Burgos. Het gebied is momenteel een kleine 1000 hectare groot. De konikpaarden uit de Oostvaardersplassen komen in een nieuw deelgebied van 175 hectare. Dit gebied bestaat hoofdzakelijk uit open bos met een ondergroei van gras en op verschillende open plekken heide. De dieren worden, samen met een kudde van 18 Schotse Hooglanders ingezet voor het natuurlijke beheer in het gebied en om de variatie in de vegetatie te houden.

Minder grote grazers in de Oostvaardersplassen

De provincie Flevoland heeft besloten om het aantal grote grazers in de Oostvaarderplassen te verminderen. Dit nieuwe beleid voor de grote grazers gaat Staatsbosbeheer uitvoeren. Het is de bedoeling dat het aantal konikpaarden in het natuurgebied terug zal worden gebracht naar 450.