ONE Jeugdambassadeurs uit Lelystad zetten zich in voor de wereldwijde strijd tegen armoede

Lelystad - Britt Witziers (16) en Puck de Boer (18) uit Lelystad zijn geselecteerd als Jeugdambassadeurs voor de campagneorganisatie ONE in 2019. Zij zetten zich actief in voor de strijd tegen extreme armoede en voorkombare ziektes.

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, hebben zij samen met 29 andere Nederlandse Jeugdambassadeurs campagne gevoerd voor vrouwenrechten, en gesproken met Europarlementariër Kati Piri.

Britt Witziers: 'Ik ben blij en er trots op dat ik samen met andere jeugdambassadeurs van ONE het verschil mag maken. Om ons samen sterk te maken tegen problemen rondom extreme armoede waar ik alleen nooit iets aan had kunnen doen'.

Puck de Boer: 'Ik zet me graag in om de strijd tegen extreme armoede hoger op de politieke agenda te zetten en meer bewustwording over het onderwerp te creëren. Wat veel mensen namelijk vergeten is dat de slechte economische en ecologische positie van ontwikkelingslanden sterk verbonden is met onze eigen welvaart. Verandering begint altijd bij jezelf, en het Jeugdambassadeur-programma biedt mij een platform om mijn steentje aan die verandering bij te dragen'.

Bewustzijn vergroten

In het Jeugdambassadeur-programma werken honderden jonge vrijwilligers in Nederland en in Europa, Sub-Sahara Afrika en Noord-Amerika samen om de bewustheid te vergroten over de strijd tegen extreme armoede. Als onderdeel van het programma hebben Britt en Puck ontmoetingen met politici, media en het algemene publiek (jij en ik) zowel hier lokaal in Lelystad als in Den Haag bij de Tweede Kamer.

Campagne voeren

Naast het promoten van de positieve invloed die ontwikkelingssamenwerking wereldwijd heeft zullen zij campagne voeren voor de strijd tegen hiv/aids, malaria en tuberculose. Daarnaast roepen ze Nederland op door te gaan met het ondersteunen van onderwijs in ontwikkelingslanden.

Eefje van Esch, campagne- en mediacoördinator van ONE in Nederland: 'We hebben dit jaar een fantastisch team van Jeugdambassadeurs. Ze zullen zich bezighouden met zowel het algemene publiek als politieke leiders, waarbij zij hen oproepen tot een eerlijkere wereld en een einde aan extreme armoede. Door te focussen op economische empowerment van vrouwen en onderwijs voor meisjes, zullen zij enkele van de onderliggende problemen die extreme armoede veroorzaken aanpakken'.

Wereldleiders

Dit is het zesde jaar dat het Jeugdambassadeur programma in Nederland van start gaat. In de laatste jaren zijn Jeugdambassadeurs naar de Tweede en Eerste kamer, het Europees Parlement en bij de G7-top geweest om wereldleiders op te roepen om actie te ondernemen tegen extreme armoede.

Kijk voor meer informatie op de website van ONE.