Cultuur wordt belangrijk gevonden door de provinciale politici

Almere – De verkiezingen komen er aan, en dat betekent politieke debatten. In culturele broedplaats De Voetnoot in Almere vond woensdagavond De Grote Provinciale Lijsttrekkers Cultuurquiz plaats.

Elf partijen die aan de Provinciale Statenverkiezingen meedoen, hadden een vertegenwoordiger afgevaardigd. De meesten in de persoon van de lijsttrekker. Want kunst en cultuur wordt belangrijk gevonden.

Er was muziek, debat en een quiz. De elf politici werden, ondersteund door het publiek, onderworpen aan de Cultuurquiz. Daarin werd hun kennis over kunst en cultuur in Flevoland getest met meerkeuzevragen.

Plannen

Daarnaast mochten de elf vertegenwoordigers een pitch houden voor het publiek, waarin zij in één minuut mochten vertellen wat hun plannen zijn voor de komende vier jaar als het gaat om kunst en cultuur in Flevoland. In debatten werden zij vervolgens aan de tand gevoeld door presentatrice Elisabeth van den Hogen, en elkaar. In de pitches werden nieuwe initiatieven aangekondigd:  van een fonds voor artistieke experimenten tot een cultuurpas voor iedereen, van een beeldentuin tot een museum voor moderne kunst.

Rode draden

Naast de plannen van de individuele partijen vielen er deze avond ook nog een aantal ‘rode lijnen’ te ontdekken, waar de politiek het in meer of iets mindere mate over eens is.

Cultuureducatie is enorm belangrijk. ‘Dat moet gaan over het unieke verhaal van Flevoland,’ vindt Mirjam Smeels-Zechner (VVD). ‘Hoe zou je het daar niet mee eens kunnen zijn? Jongeren zijn de toekomst van Flevoland. Cultuur bepaalt niet alleen de identiteit van de provincie, maar geeft het ook een eigen identiteit,’ vindt Bas de Reus (GroenLinks).

Als het gaat om het aanbod van cultuur, zijn er twee zaken belangrijk. ‘De overheid moet geen sturende rol hebben in de inhoud van cultuur, maar er wel voor zorgen dat er diversiteit is in het aanbod,’ vindt Leonie Vestering (Partij voor de Dieren). En: cultuur moet voor iedereen toegankelijk zijn. ‘Flevoland is kansrijk. Maar er valt nog veel te verbeteren in de infrastructuur. Dat moeten we eerst doen, dan komt het aantal culturele instellingen daarna wel,’ zegt René Eekhuis (Respect!).

Concurrentie

Verder moet Flevoland niet in de val trappen om de concurrentie met de Randstad aan te gaan. ‘We moeten geen kopie worden van Amsterdam of Utrecht. Dat kunnen we namelijk nooit winnen,’ zegt Chris Jansen (PVV). ‘We moeten niet investeren in uitgebreide voorzieningen die ook in Amsterdam zijn,’ zegt Franck Mulckhuijse (SP). Vanuit dezelfde gedachte: de concurrentie met de Randstad win je niet. In dat opzicht is er bij de provinciale politiek ook vrijwel geen ambitie om Almere en Flevoland in de nabije toekomst tot Culturele Hoofdstad van Europa uit te roepen, zoals Leeuwarden/Friesland dat het afgelopen jaar was. ‘’We moeten daar wel vast over nadenken als we die ambitie hebben,’ vindt Harold Hofstra (ChristenUnie). Maar op korte termijn? ‘De culturele infrastructuur is nog niet toe aan zo’n ambitieuze stap,’ vindt Jan Nico Appelman (CDA).

Landschapskunst

Over wel of geen nieuw landschapskunstwerk in Flevoland zijn de meningen verdeeld. D66 ziet dat wel zitten, omdat de landschapskunstwerken volgens Tiko Smeets ook een mooie toeristische trekpleister vormen. Voor Ouderen Politiek Actief is het echter onbespreekbaar. ‘Het laatste landschapskunstwerk in Dronten heeft zo’n 750.000 euro gekost. Met dat geld kun je zoveel meer doen. Wij investeren dat geld liever in mensen.’ Overigens was er ook discussie over het aantal landschapskunstwerken dat Flevoland nu heeft: wordt een eventuele nieuwe aanwinst het negende of het tiende? Het juiste antwoord is negende, en ook daarmee heeft Flevoland het meeste aantal landschapskunstwerken van Europa in zo’n relatief klein gebied.

Tot slot viel nog de volgende opmerking te horen uit wellicht onverwachte hoek. ‘Het denken moet niet zijn dat als het economisch minder gaat, er ook minder wordt geïnvesteerd. Wat ons betreft verdient de huidige gedeputeerde een compliment, ook al is hij niet van onze partij,’ zei Willem de Jager (PvdA).

Organisatie

De avond werd georganiseerd door dertien culturele instellingen uit Flevoland: Apollo Ensemble, Batavialand, BonteHond, Bibliotheeknetwerk Flevoland, Centrum Amateurkunst Flevoland, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, De Meerpaal, FleCk, Kunstlinie Almere Flevoland, Kubus, Land Art Flevoland, Theatergroep Suburbia, Vis à Vis. De avond trok zo’n 150 belangstellenden, politici incluis. En de quiz? Die werd gewonnen door Jan-Nico Appelman.


Gerelateerd nieuws