Start-up Givt uit Lelystad wint NRC Live Fintech Award

Zaandam - Start-up Givt uit Lelystad heeft afgelopen donderdag tijdens de conferentie Future of Finance in Zaandam de NRC Live Fintech Award publieksprijs gewonnen.

Hiermee spreekt het grote publiek vertrouwen uit dat Givt het verschil maakt op het gebied van geven aan goede doelen en andere organisaties die drijven op giften. De Fintech Impact Award is een initiatief van NRC Live om vernieuwing in de financiële sector te stimuleren en innovators uit te dagen. Daarbij staat de impact op de sector en de klant centraal. Van half februari tot begin maart kreeg het publiek de gelegenheid om te stemmen op de zes finalisten en uiteindelijk finishte Givt op de eerste plaats.

Collectezak

De app is bedacht door Sjoerd van Oort uit Lelystad. Uit irritatie over geld, contant geld. ‘Het hele idee is ontstaan tijdens een kerkdienst. Ik vind contant geld irritant, veel liever betaal ik digitaal. Dat kan op veel plekken nog niet. Ik merkte ook dat er steeds minder munten in de collectezak tijdens de dienst werden gestopt. Mensen kunnen misschien wel contant geven maar willen het niet. Daar moet toch iets op te bedenken zijn, dacht ik. Wat wil de gever? Hoe wil die geven? Zo is het begonnen, met een idee'.

Geven staat onder druk, constateert Givt. De mensen die doneren worden ouder. De nieuwe generatie is best bereid te geven, maar onder andere voorwaarden. Er wordt meer nagedacht over de relevantie van geven. Mensen willen serieus genomen worden. Geven is volgens Sjoerd namelijk iets anders dan betalen. ‘Geven is meer dan alleen een financiële transactie. Het gaat ook om het gebaar. Je wilt laten zien dat je iets geeft maar verder niet bekend zijn. Denk aan de straatmuzikant die je wat geld gunt. Bovendien moet het binnen twee seconden geregeld zijn. Dus zonder pincode. En bij een vergissing moet het geld ook kunnen worden teruggegeven. Geven als beleving, dat is wat we met Givt proberen te bereiken'.

Hoe werkt Givt?

De gebruiker hoeft niet in te loggen om geld over te maken, omdat het snel kunnen geven voorop staat. De gebruiker downloadt de app Givt op z’n smartphone, maakt een account aan met zijn e-mailadres en kan direct starten met geven. En omdat elke transactie altijd binnen twee maanden ongedaan kan worden gemaakt is het ook nog eens een veilige manier van geven.

Om te kunnen geven aan een organisatie is het van belang dat deze bij Givt geregistreerd staat. Inmiddels hebben al ruim 300 organisaties vertrouwen in Givt.