The Spirit of Gambo speelt Engelse consortmuziek op uniek instrumentarium

Lelystad - Het Nederlandse gambaconsort The Spirit of Gambo, geleid door Freek Borstlap, trekt in maart door het land met een concertreeks rond de consortmuziek van John Jenkins (1592-1678). Op zondag 10 maart zijn ze te horen in het Agora Theater in Lelystad.

Vooral het instrumentarium van deze groep is bijzonder: ze spelen op renaissancegamba’s die alle door dezelfde maker - ensemblelid Gesina Liedmeier - zijn gebouwd. Daardoor is de klank perfect op elkaar afgestemd.

John Jenkins is veruit de meest productieve componist van ensemblemuziek uit de Engelse renaissance. Hij componeerde veel muziek voor een complete set gamba’s van groot tot klein, die populair was onder mensen uit de hogere klasse. The Spirit of Gambo selecteerde Jenkins’ mooiste ayres, fantasia’s en pavans - stukken die ook een inspiratie zouden zijn voor latere barokcomponisten zoals Bach, Rameau, Telemann en Marais. ‘De polyfone consortmuziek uit de zestiende eeuw blikt terug én vooruit,’ aldus Borstlap. ‘Deze twee aspecten zijn verenigd in de muziek van Jenkins.’

Het Seizoen Oude Muziek, van de makers van het Festival Oude Muziek, staat voor de mooiste muziek uit middeleeuwen, renaissance en barok, uitgevoerd door topmusici op bijzondere locaties in Nederland en België.

Uitvoerenden zijn Freek Borstlap (treble viol en artistieke leiding), Liam Fennelly (treble viol), Gesina Liedmeier (tenor viol), Ivanka Neeleman (tenor viol), Thomas Baeté (bass viol) en Irene Klein (bass viol).

Kaarten voor dit concert zijn te reserveren aan de kassa, telefonisch via nummer 0320-239239 en via de website van het Agora Theater.