Introdans staat met ‘Leve Larbi’ in Agora Theater

Lelystad - Introdans staat zaterdag 9 maart om 20.15 uur in het Agora Theater met ‘Leve Larbi’. Een voorstelling die volledig gewijd is aan de Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui.

Choreograaf van het Jaar

Cherkaoui is internationaal een van de meest toonaangevende hedendaagse choreografen. Cherkaoui, artistiek directeur van zowel Ballet Vlaanderen als van zijn eigen gezelschap Eastman, heeft tal van onderscheidingen op zijn naam staan. Onlangs nog werd hij door het gezaghebbende Duitse tijdschrift ‘Tanz’ voor de derde keer uitgeroepen tot ‘Choreograaf van het Jaar’. In ‘Leve Larbi’ presenteert het gezelschap drie werken van Larbi; ‘Loin’, ‘Orbo’ en het voor Introdans nieuwe ‘Pure’.

Uitdagend bewegingsidioom

Cherkaoui’s bewegingsidioom is uitdagend en voert de dansers naar de toppen van hun kunnen. Iets wat zeker geldt voor het eerste werk in dit programma: ‘Loin’. De Vlaams-Marokkaanse choreograaf maakte het in 2005 voor het Grand Théâtre de Genève. ‘Loin’ gaat over afstand - afstand tussen individuen, landen en culturen, maar ook over wat mensen bindt. Tegen de achtergrond van een monumentale Marokkaanse muur creëert Cherkaoui een meditatieve sfeer, waarbij zijn vloeiende, organische danstaal en de voor hem zo kenmerkende duizelingwekkend snelle armbewegingen resulteren in een hallucinerende choreografie.

New York

‘Orbo Novo’ staat sinds 2015 op het repertoire van Introdans. Cherkaoui liet zich voor dit ballet inspireren door de gevoelens van vrijheid, opsluiting, verbinding en eenzaamheid die de stad New York bij hem opriep en door zijn confrontatie met de ‘Nieuwe Wereld’ (Orbo Novo) en haar ongelooflijke energie. Ook verwijst de choreografie naar de gemeenschappelijke achtergrond en voorouders van Europeanen en Amerikanen. Tegen een prachtig, steeds veranderend decor schetst Larbi in vloeiende, adembenemende dansscènes een sfeer van hoop en nieuwe vooruitzichten, maar, mede ingegeven door de muziek van Szymon Brzóska, ook van melancholie en verlangen naar wat geweest is.

Duet

Binnen het oeuvre van Cherkaoui neemt het duet een prominente plaats in. In ‘Leve Larbi’ presenteert Introdans ‘Pure’, een lyrisch, virtuoos duet, vol bijzondere lifts, dat handelt over de thema’s zuiverheid en reiniging. In deze Introdans-première beschildert de vrouw zichzelf met Japanse tekens, die door de man vervolgens telkens worden uitgewist. Het is alsof hij de sporen wil corrigeren die het leven op haar hebben achtergelaten, of haar wonden wil helen. Maar ondanks al zijn tederheid kan hij het proces niet keren.

Kaarten reserveren voor de voorstelling kan via de website van het Agora Theater.