Konikpaarden Oostvaardersplassen ingesloten in vangweide

Lelystad - Een kudde van circa 185 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen stond woensdagmorgen vroeg in de vangweide. Boswachters van Staatsbosbeheer hebben daarna de vangweide afgesloten terwijl de groep rustig stond te grazen.

Met het insluiten van de dieren in de vangweide van 55 hectare is Staatsbosbeheer een stap verder in de opgave om 160 paarden uit te plaatsen vanuit het natuurgebied. 'Vanuit de weide worden de paarden de komende tijd overgebracht naar de vangkraal. Daar worden ze gechipt, geregistreerd en veterinair gekeurd. Zo zijn ze voorbereid op transport naar andere natuurgebieden', legt boswachter Mikal Folkertsma uit in het boswachtersblog van Staatsbosbeheer.

De locaties waar de paarden naartoe gaan, zijn nog niet definitief. Folkertsma: 'Hoogdrachtige merries en veulens onder de zes weken gaan niet op transport. Zij blijven in de vangweide staan totdat ze op transport kunnen'.

De paarden in de vangweide worden bijgevoerd en er is water beschikbaar.

Oostvaardersveld

Ook uit het naastgelegen Oostvaardersveld zijn onlangs konikpaarden verhuisd. Deze paarden kregen een nieuw leefgebied op Texel en in Nationaal Park Lauwersmeer in Groningen.

Lees hier meer over het vangen en verplaatsen van de konikpaarden.