Straf van negen jaar cel voor doodslag op Nathalie van Poelgeest blijft gehandhaafd

Lelystad – De celstraf van de man die veroordeeld is wegens doodslag op Lelystedelinge Nathalie van Poelgeest blijft gehandhaafd. Dat heeft de Hoge Raad besloten. De man was in cassatie gegaan tegen het vonnis, maar de Hoge Raad ziet geen redenen de uitspraak van het gerechtshof te vernietigen of de zaak over te doen.

Hogere straf

De 50-jarige Lelystedeling werd in maart vorig jaar tot zijn grote schrik door het gerechtshof veroordeeld tot negen jaar cel, nadat er eerst 32 maanden cel tegen hem was geëist. Eerder was hij door de rechtbank nog vrijgesproken van doodslag en alleen tot vier maanden cel veroordeeld wegens verboden wapenbezit.

De zaak

Het lichaam van de 41-jarige Nathalie van Poelgeest werd op maandag 14 mei 2012 gevonden in het appartement van haar moeder aan de Neringweg. Ze bleek door een kogel om het leven te zijn gekomen. Een wapen werd niet gevonden en het appartement was van binnenuit afgesloten.

Na enige tijd werd haar ex-vriend als verdachte aangehouden. Hij bleek ten tijde van het overlijden van de vrouw bij haar te zijn geweest. Volgens een eerste verklaring hadden de twee daarbij met een wapen gespeeld en was dat per ongeluk afgegaan. De man hield daarna tijdens het onderzoek de kaken stijf op elkaar en beriep zich op zijn zwijgrecht.

Hoger beroep

In 2013 werd hij vrijgesproken van doodslag, na een eis van 12 jaar cel. De rechtbank oordeelde dat niet bewezen kon worden dat de man geschoten had. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep.

Bij dat hoger beroep vorig jaar doorbrak de man zijn zwijgrecht. Hij stelde opeens dat Van Poelgeest in zijn bijzijn zelfmoord had gepleegd, omdat hij de relatie met haar wilde verbreken. Daarna raakte hij zo in paniek dat hij het wapen en een fles drank die hij die avond had meegenomen meenam, omdat daar zijn vingerafdrukken op stonden. Hij vluchtte, terwijl Van Poelgeest op dat moment nog leefde en stervende was. Hij waarschuwde de hulpdiensten niet.

Prullenbak

Het gerechtshof verwees dat verhaal naar de prullenbak. De baan van de kogel wijst niet op zelfmoord. Nathalie zou dan bovendien met links hebben geschoten, terwijl ze rechtshandig was. Het gerechtshof oordeelde dat de man Nathalie van Poelgeest gewelddadig om het leven heeft gebracht. Het hof ging daarbij uit van doodslag en niet van moord. De man kreeg negen jaar cel.

Straf uitzitten

Hij was niet bij die uitspraak aanwezig en was daarna enige tijd spoorloos, maar in april vorig jaar wist de politie hem aan te houden in Amsterdam. Hij ging in cassatie tegen de negen jaar cel. Zijn advocaat voer diverse klachten aan over de motivering van de beslissing van het gerechtshof.  Maar de Hoge Raad ziet dat anders. Zij stelt dat de vragen van de advocaat geen nieuwe juridisch belangrijke vragen oproepen. De straf blijft dus staan en is daarmee onherroepelijk geworden.