Winkel in Lelycentre wil ondanks brand snel weer open

Lelystad - De achterzijde van winkel De Vaper in de Snijdersstraat in het Lelycentre in Lelystad is in de nacht van maandag op dinsdag zwaar beschadigd door een uitslaande brand. Het winkelgedeelte en de voorraad bleven bespaard. De kledingzaak erboven werd verwoest.

De brand ontstond rond 02.00 uur. Bij aankomst van de hulpdiensten bleek het te gaan om een uitslaande brand aan de achterzijde van de winkel waar elektrische sigaretten worden verkocht. De brandweer schaalde op naar het sein 'grote brand' en liet drie blusvoertuigen en een hoogwerker ter plaatse komen. Hierbij was materieel uit Lelystad en Swifterbant ter plaatse.

De brandweer wist door een snelle inzet uitbreiding naar de naastgelegen winkels te voorkomen. Hierdoor kon na ongeveer een uur het sein 'brand meester' worden gegeven. Van de winkel waar de brand uitbrak, is de keuken en het kantoorgedeelte zwaar beschadigd. Het voorste winkelgedeelte is nog intact. De winkel gaat vandaag weer open. De kledingzaak erboven is door de brand verwoest.

Winkeleigenaar: 'Snel weer open'

Bahreddine Belhaj, eigenaar van De Vaper, werd vannacht uit bed gebeld door de politie in verband met de brand. Eerst vreesde hij het ergste voor zijn pand en voorraden, maar het bleek mee te vallen. 'Behalve waterschade bleven de winkel en onze voorraden bespaard. Alleen kantoor en keuken hebben zware schade opgelopen'.

Belhaj laat zich door de brand niet weerhouden zijn klanten van dienst te zijn. 'We bestaan al zes jaar en hebben wel ergere momenten meegemaakt'. Na een grondige schoonmaak wil hij snel weer open. 'Desnoods voor de deur. Later op dag hopelijk gewoon weer vanuit de winkel, maar dat kan pas als de politie het pand vrijgeeft'.

Belhaj spreekt zijn dankbaarheid uit richting de mannen van de brandweer die de brand snel onder controle hebben gekregen en richting de politieagenten die de hele nacht het pand bewaakten. 'Wij denken wel aan onze bovenbuurman die de meeste schade heeft opgelopen. We hopen dat die er ook snel bovenop komt'. 

Onderzoek naar oorzaak

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Hier wordt onderzoek naar gedaan. Niemand raakte bij de brand gewond, er wonen namelijk geen mensen in dit gedeelte van het winkelcentrum.

In het Lelycentre hebben in de afgelopen drie jaar meerdere grote branden gewoed, waarbij winkels verloren zijn gegaan. Zo brak er bijvoorbeeld tijdens de jaarwisseling 2016-2017 een zeer grote brand uit waarbij de Marskramer in de as werd gelegd.