Sacha Buwalda wordt derde op NK -21

Almere - Judoka Sacha Buwalda uit Biddinghuizen heeft zaterdag een bronzen plak veroverd op het Nederlands kampioenschap onder 21 jaar in Almere.

Sacha begon haar toernooi voortvarend: de eerste wedstrijd tegen Maggy van Hoof scoorde ze met twee beenvegen tweemaal een wa-za-ari; ippon dus, en door naar de volgende ronde. In de tweede wedstrijd moest Sacha het opnemen tegen Dané Plum. Met een mooie beenworp besliste ze die wedstrijd snel in haar voordeel.

Uit evenwicht

In de halve finale moest Sacha haar krachten meten met Kelley Hamming, een sterke tegenstander. Sacha wist het aanvallende judo van Kelley aanvankelijk goed te pareren. De hele wedstrijd, vier minuten lang, ging de strijd gelijk op. In de Golden Score bracht Kelley Sacha even uit haar evenwicht, waarna ze met succes een houdgreep uitvoerde. 'Helaas, geen finale voor mij', blikt Sacha terug. 'Ik had natuurlijk zwaar de pee in, maar wist me toch weer op te laden voor de strijd om de bronzen medaille'.

Roos Deurlo was haar tegenstander, Sacha's judomaatje uit Heerenveen. 'We kennen elkaar goed, dus weten ook hoe de ander judoot. In het begin was het vooral aftasten, wat ons uiteindelijk beiden twee straffen voor passiviteit opleverde. En zo gingen we de Golden Score in, want na vier minuten stond het nog steeds gelijk. Wel kreeg ik meer grip op de wedstrijd en uiteindelijk kreeg Roos een derde straf, zodat ik de partij won: een bronzen medaille en derde op het NK -21'.

Op de weg terug

Terugkijkend baalt Sacha nog steeds van die verloren halve finale. 'Maar ik moet ook reëel zijn: ik ben net terug van bijna een jaar revalidatie, ben dus nog ‘op de weg terug’, en wil heel graag meer. Dit is voor nu gewoon een heel goed resultaat. In elk geval was ik er weer bij, ik heb meegedaan en drie van de vier wedstrijden gewonnen. Dat geeft vertrouwen voor de rest van het jaar'.