St Jansdal is gestart met de ombouw van voormalig MC Zuiderzee (foto's en filmpjes)

Lelystad - MC Zuiderzee is voorgoed geschiedenis. Ziekenhuis St Jansdal kreeg donderdagavond de sleutels van het ziekenhuisgebouw in Lelystad. Een historisch moment. Het ombouwen, verhuizen en inrichten ging direct daarna van start. Dit gaat het hele weekend door. De spoedpoli is vrijdag al geopend.

Op maandagochtend 4 maart om negen uur opent St Jansdal in Lelystad haar deuren met bijna hetzelfde aanbod van poliklinieken zoals de patiënten dat daar gewend waren. 'Zowel patiënten als medewerkers zullen moeten wennen aan het nieuwe computersysteem Epic', verwacht een woordvoerder van het ziekenhuis. 'Om grote uitloop van de spreekuren en het ziekenhuisbezoek te voorkomen is extra tijd ingepland. In de eerste twee weken vinden dus minder poliklinische bezoeken, onderzoeken en behandelingen plaats. Bovendien lopen extra medewerkers rond die een zorgverlener hulp kunnen bieden indien nodig'.

[De tekst gaat verder na de video]

230 verschillende ingrepen mogelijk

Op de dagopname in Lelystad zijn maar liefst 230 verschillende ingrepen mogelijk. Het uitgangspunt is om in Lelystad dezelfde poliklinische zorg te bieden als in het ziekenhuis van Harderwijk

Een dagopname betekent dat patiënten zich op de afgesproken tijd melden en dezelfde dag weer naar huis gaan. Het gaat hierbij om onderzoek, chemo, bloedtransfusies en medicatie die via het infuus gegeven wordt. Ook kunnen patiënten er terecht voor eenvoudige operaties; dit varieert van een liesbreuk- of galblaasoperatie tot aan een kijkoperatie in de knie, het hechten van een achillespees of het verwijderen van poliepen. Een opname met overnachting is niet mogelijk; hiervoor moeten patiënten naar Harderwijk.

Geen bezoektijden

De dagopname kent geen bezoektijden. Patiënten kunnen na de operatie op een afgesproken tijd weer worden opgehaald. In de afgelopen periode is er hard gewerkt om een goede samenwerking tot stand te brengen tussen de dagopname van Harderwijk en Lelystad.

Lees hier meer over het zorgaanbod van ziekenhuis St Jansdal in Lelystad.