Friese meerderheid wil Lely-spoorlijn

Leeuwarden - Een brede meerderheid van de Friese politiek wil via Emmeloord een nieuw spoor tussen Groningen en Lelystad. De provincie moet zich er sterk voor maken.

'Als we nu een stap zetten, ligt die spoorlijn er misschien over vijftien jaar', zegt VVD-statenlid Durk Pool. Hij diende woensdag een motie in. Die kreeg steun van de provinciale fracties van PvdA, SP, ChristenUnie, PvdD, 50PLUS, zelfstandig statenlid Sietze Schukking, FFP en CDA. 

CDA-statenlid Rendert Algra was aanvankelijk tegen. Hij noemde het idee niet realistisch. Maar hij draaide bij omdat hij het belangrijk vindt dat de meerderheid die er toch al was, zo groot mogelijk is. Jan Waterlander (50PLUS) had daar op aangedrongen. 

'Seinen in Den Haag op rood'

De PVV vindt dat er eerst een goed onderzoek moet komen, zei statenlid Max Aardema, die ook lid is van de Eerste Kamer. Een goede voorbereiding is vereist. 'omdat alle seinen in Den Haag op rood staan'. Ook de FNP stemde tegen. 

De staten willen een spoorlijn met een station in Drachten en een aansluiting op de Wunderline vanuit Nedersaksen naar Groningen. Het provinciebestuur moet er samen met andere provincies en gemeenten alles aan doen om de lijn in Den Haag en Brussel op de agenda te krijgen, vinden de fracties.  

Symposium

In het Zuyderzee Lyceum in Emmeloord wordt vrijdag 1 maart een symposium gehouden over de Lelylijn. 

Bron: Leeuwarder Courant