Stationsplein
Door Kees Bakker

Zorgen om het Stadshart

Lelystad - Oh oh, wat moeten we toch met ons Stadshart? Elke keer als je denkt dat het even rustig is, dat het beter gaat, dat er wellicht weer muziek in zit, komen er weer rampberichten over vertrekkende en failliete winkels.

Het is twee stappen vooruit en één stap terug, al hoorde ik vorige week ook iemand zeggen ‘twee stappen vooruit, drie stappen terug’. Een onbedoelde variatie op het spreekwoord, maar wel eentje die helaas soms opgeld doet.

Nu kun je zeggen dat iedere stad het centrum krijgt waar zij recht op heeft. Want als mensen dat centrum niet bezoeken, of als mensen hun spullen liever online kopen, als mensen dat centrum alleen maar gebruiken om te kijken, en de spullen vervolgens goedkoper via internet bestellen, tja, dan houdt het wel een beetje op.

Maar dat is in Lelystad niet helemaal waar. Ten eerste is er nog altijd een aanzienlijke groep inwoners die elders shopt. Die mensen zijn dus ook een potentiële groep nieuwe klanten. Ten tweede ga je niet alleen naar een centrum om te kopen. Je gaat ook om te winkelen, om elkaar te ontmoeten, om vermaakt te worden.  Ik vind winkelen leuk. Ja. mijn lief boft maar, maar ik bezoek graag (met haar) centra van steden. Gelukkig heeft Lelystad daar ook nog altijd wat te bieden, al kan men niet op tegen steden waar we onlangs heen geweest zijn (Zwolle, Enschede en Groningen).

Meer inzetten op vermaak en verblijf, dat zou goed zijn voor ons Stadshart. En wat zou het fijn zijn als die vermaledijde bioscoop nou eens komt…

Lees meer in het nieuwsdossier Stadshart Lelystad.