Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Er is weer wat te kiezen, maar wat precies?

Dit jaar hebben we weer wat te kiezen op het politieke vlak. Woensdag 20 maart zijn de Provinciale Staten-verkiezingen en die van het Waterschap Zuiderzee. Donderdag 23 mei volgen de Europese verkiezingen.

Het zijn - vanuit het verleden bezien - bepaald geen verkiezingen met hoge opkomstcijfers, zoals bij de Tweede Kamerverkiezingen. Toch zijn deze verkiezingen niet minder belangrijk.

Alles uit de kast

In de aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap, wordt alles uit de kast gehaald om toch vooral te benadrukken dat deze verkiezingen belangrijk zijn. In de media wordt uitgebreid uitgelegd waarvoor beide bestuursinstanties er zijn en wat ze precies doen. Als je het nieuws een beetje volgt zie je dat dat eigenlijk voortdurend gebeurd. De afdelingen communicatie strooien genoeg informatie uit over de burgers, maar op een of andere manier komt het niet aan bij zeg maar de gewone man of vrouw op straat.

Ga voor uzelf maar eens na hoeveel Statenleden u kent. We hebben er in Flevoland 41. Je hoeft geen waarzegger te zijn om te voorspellen dat het knap zal tegenvallen om er slechts een handvol te noemen. Om over het Waterschaap met zijn 25 leden nog maar te zwijgen. En toch gaan provinciale Staten over veel zaken. Lelystad Airport, woningbouw, openbaar vervoer, de Oostvaardersplassen, windmolens, ons provinciale wegennet met onder anderen knelpunt Roggebot, maar ook kunst, cultuur en sport.

Eerste Kamer

De verkiezingen voor Provinciale Staten zijn ook van belang voor de verkiezing van de Eerste Kamer; 75 leden daarvan worden indirect gekozen tijdens de Provinciale Staten-verkiezingen. Tegelijkertijd is dat jammer, want in de media gaat het vooral over die Eerste Kamer en niet over die zaken die ons in Flevoland direct raken en waar onze Statenleden zich voor inzetten. De vraag die landelijk vooral wordt gesteld is of de kiezer het kabinet steunt of niet. Dat maakt de verkiezingen misschien wel interessant, maar doet onze provincie te kort.