Plannen voor regionale hoofdklasse krijgen gestalte

Meppel - Het merendeel van de clubs uit de zaterdag- en zondaghoofdklassen van het amateurvoetbal is niet tegen het samenvoegen en regionaal indelen van de vier klassen.

Dat bleek maandag tijdens de ledenvergadering van het Centraal Orgaan Hoofdklassen (COH) in Nijkerk. De KNVB gaat nu samen met het COH aan de slag met een definitief voorstel.

Het plan om het zaterdag- en zondagvoetbal op hoofdklasseniveau samen te voegen en regionaal in te delen, is afkomstig van MSC-Amslod-voorzitter Arjan Jonkers. Die wakkerde eind 2017 de discussie aan door de voordelen op te sommen die een regionale indeling biedt. Daarbij komt ook nog het feit dat landelijk gezien de belangstelling voor het zondagvoetbal enorm afneemt. Bij een regionale indeling en samenvoeging van de klassen maken clubs minder reiskilometers en dus ook minder kosten. ‘Er komen meer streekderby’s en dat levert natuurlijk meer toeschouwers op’, zo stelt Jonkers, die ook de binding met supporters ziet toenemen.

‘Wie zit er nu te wachten op een uitwedstrijd in Beverwijk, Den Haag of Uden? Niemand toch. Het is toch veel aantrekkelijker om in de regio tegen bijvoorbeeld Berkum, WHC, Staphorst, SC Genemuiden, MSC-Amslod, Alcides, Hoogeveen, Flevo Boys, Urk, Achilles 1894 of ACV te spelen. En hierdoor verandert ook ook nog eens het perspectief voor de jeugd, want wie wil er nu niet voor veel publiek in een eerste elftal spelen?’

Aanvangtijden

Een dichtgetimmerd plan ligt er nog niet, want veel clubs blijven aanhikken tegen de aanvangstijden. De bedoeling is dat zaterdagclubs op zaterdag blijven spelen (ook hun uitwedstrijden). Vooral zondagclubs vrezen capaciteitsproblemen omdat er zaterdag veel jeugd op de sportparken speelt.

De voor- en nadelen zijn bekend en de KNVB werkt samen met het COH het plan verder uit.

Namens de KNVB waren Jan Dirk van der Zee (directeur amateurvoetbal) en competitieleider Timo Reesink maandagavond aanwezig. ‘Ook zij zijn blij met deze wending’, aldus Jonkers, die namens de hoofdklasse A (zondag) plaatsneemt in het bestuur van het COH.