Kees Kant spreekt over misleiding in de kerk

Lelystad - In Max het musje aan de Groene Velden 83 in Lelystad vindt donderdag 21 februari een studieavond plaats met dominee Kees Kant van de stichting Christenen voor Israël. Hij spreekt over het thema ‘Van Eisenach naar Bethlehem’.

Een jaar voor de Tweede Wereldoorlog begon richtten predikanten en professoren in de Duitse plaats Eisenach een kerkelijk instituut op die de taak zagen de Bijbel te ontdoen van alle Joodse elementen. Tot eind 1945 werd gestaag doorgewerkt - alsof er niets aan de hand was in de wereld - om een ontjoodste bijbel en catechismus, naast tal van anti-Joodse boeken te produceren.

'Hedendaagse misleiding'

Het gedachtengoed van Eisenach is niet verdwenen en leeft nog ongemerkt door in de kerken, ook in Nederland. In Eisenach werd bedacht dat Jezus een Ariër was en Sabeel en het Bethlehem Bible College verkondigen dat Jezus een Palestijn was. Kant gaat in op de vraag hoe belangrijk het voor kerken om deze ‘hedendaagse misleiding’ te herkennen.

Ds. Kees Kant is sinds 2010 predikant van de Gereformeerde Kerk in Katwijk aan Zee. Hij volgde zijn opleiding theologie tot 1993 aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij is auteur van het boek ‘Van Eisenach naar Bethlehem’, waarin hij verbanden legt tussen de nazi-ideologie uit de jaren dertig en veertig en de Palestijnse bevrijdingstheologie van vandaag. Kant: ‘Ik vind het belangrijk dat mensen binnen de kerken zich bewust worden van de blijvende plaats voor Israël.’

De avond begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.