Judoka Sacha Buwalda wint internationale wedstrijd

Sint Petersburg - Judoka Sacha Buwalda uit Biddinghuizen, die uitkomt voor de juniorenploeg van Judo RTC Noord-Oost uit Heerenveen, heeft zich goed hersteld van een langdurige blessure. Zij won een internationale wedstrijd in het Russische Sint Petersburg.

Buwalda deed mee aan de Junior European Cup Judo 2019 in de gewichtsklasse -57 kg. Het was haar eerste Europa Cup-wedstrijd sinds zij in februari vorig jaar haar voorste kruisband afscheurde.

In de poule beet Buwalda het spits af tegen de Russische Vita Maidanik. Haar tegenstandster kreeg al snel een shido (straf) vanwege passiviteit. Met een goede pakking kon Buwalda een mooie beenhaak maken waarmee zij een wazari scoorde. Maidanik kreeg nog een shido voor passiviteit en na 4 minuten was Buwalda de winnaar.

De tweede wedstrijd van Buwalda was tegen de Russin Ekaterina Nefedova. Met gecontroleerd judo wist Buwalda deze wedstrijd te winnen met 3 shido’s. Hierdoor werd zij poulewinnaar en ging ze door naar de halve finales. Daarin mocht Buwalda het opnemen tegen Kseniia Khalturina. Nu kreeg de Biddinghuizense zelf 2 shido’s, maar met een mooie beenhaak wist ze een wazari te scoren en de wedstrijd te winnen.

Ippon in de finale

In de finale stond Buwalda tegenover Daria Kashina uit Rusland. De wedstrijd ging gelijk op maar met een goede pakking kreeg Buwalda letterlijk en figuurlijk steeds meer grip op de wedstrijd. Kashina kreeg 2 shido’s, maar na 4 minuten was het nog steeds gelijk, want de shido’s tellen niet als score. Dus Golden Score of anders gezegd extra tijd en de eerste judoka die scoort wint. Na 5.30 minuten maakte Buwalda een hele mooie o-soto-gari (beenhaak) en gooide Kashina daarmee op haar rug: ippon.

Buwalda kijkt tevreden terug. 'Ik ben vooral blij dat alles nu op zijn plek valt. Ik ben terug op het niveau van vóór mijn blessure. Het jaar had niet beter kunnen beginnen!'