Stationsplein
Door Kees Bakker

Afscheid van Medisch Centrum West

Lelystad - Het failliet gaan van het ziekenhuis in Lelystad is een traumatische ervaring voor de stad. Het feit dat het ziekenhuis wordt overgenomen is zonder meer goed nieuws, maar dat het na 1 maart wel gaat om een afgeslankt ziekenhuis, is moeilijk te verteren. En wat er nu, in die tussentijd, allemaal gebeurt, is moeilijk te bevatten.

Er gebeurt heel veel op de achtergrond, maar daar spelen zich ook allerlei wildwestverhalen af over wat er op dit moment of na 1 maart allemaal misgaat of mis kan gaan.

Signalen

Het is buitengewoon goed dat er een stichting is die zich niet alleen inzet voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis, maar ook klachten en verhalen verzamelt en beoordeelt op hun waarde. Natuurlijk, er is ook een inspectie voor de gezondheidszorg, maar een heleboel signalen bereiken hen niet.

Na 1 maart

Dat gezegd hebbende, denk ik dat de situatie na 1 maart ook wel eens beter zou kunnen blijken te zijn dan we op dit moment vermoeden. Natuurlijk vind ik ook dat 24 uurs spoedeisende hulp en acute kraamzorg in Lelystad thuishoort en vind ik het een zwaar gelag dat als je straks naar het ziekenhuis moet voor een diagnose en die diagnose zo ernstig is dat je moet worden opgenomen, dat niet in Lelystad kan.

Betrouwbare en solide partner

Maar deze periode, die periode van onduidelijkheid en gewenning aan een nieuwe situatie, zonder dat je precies weet wat straks de nieuwe situatie is, is ernstig. Na 1 maart zal dat geleidelijk aan verdwijnen. Bovendien wordt het ziekenhuis overgenomen door een wat mij betreft betrouwbare en solide partner. Let wel: het ziekenhuis in Lelystad was qua zorg een prima ziekenhuis wat mij betreft, maar op de achtergrond was er altijd gerommel. Met stille oorlogen tussen specialisten en een eerdere dreiging van een faillissement als trieste hoogtepunten. Dit wil je niet elke tien, vijftien jaar meemaken. Dat maakt meer kapot dan iets minder specialismes maar een verder solide ziekenhuis. Tijd om afscheid te nemen van Medisch Centrum West.

Lees meer in het nieuwsdossier Ziekenhuizen