Stationsplein
Door Kees Bakker

In het pak naaien

Dronten - De PvdA had het afgelopen donderdag zwaar te verduren tijdens de raadsvergadering. En dat is niet onterecht.

Op de agenda stond de verbouwing van het gemeentehuis. Eerder heeft de gemeenteraad besloten tot renovatie, en dus niet tot nieuwbouw. Unaniem: ook de PvdA heeft daarmee ingestemd, en dat was nog maar een kleine drie maanden geleden. Ook toen was er veel ophef in de samenleving en waren er stemmen dat nieuwbouw goedkoper zou zijn.

Nu is dat wel onderzocht en aan die nieuwbouw hangt een prijskaartje van 30,6 miljoen. Dat was in november zo, dat is nu nog zo. Je kunt er hoogstens over twijfelen of dat goedkoper kan, maar de bedragen zijn niet veranderd.

Toch nam de PvdA niet deel aan een werkgroep van de gemeenteraad die zich boog over eventuele besparingen die er mogelijk zijn op de totaalkosten van de renovatie. Toen dat in de pers werd gemeld, zonder waardeoordeel verder, kwam de partij met een verklaring daarvoor: ‘De PvdA heeft ervoor gewaarschuwd: gemeenteraad laat zich in het pak naaien’.

Dat is sterke taal. Nu is ‘in het pak genaaid zijn’ geen dagelijks taalgebruik, dus had Remco de Maaijer van de VVD maar eens opgezocht wat het precies betekent. Het betekent ‘opgelicht’ of ‘bedrogen’ zijn.  En dat is zware taal. Want heeft de PvdA daarvoor gewaarschuwd? Men heeft toch ingestemd met de renovatie? En wie heeft de PvdA of de gemeenteraad dan opgelicht? Wethouder Van Amerongen? De gemeenteraad zelf?

Suzanne Stoop kwam donderdag niet verder dan ‘voortschrijdend inzicht’ en ‘Ja, als je de betekenis van een uitdrukking gaat opzoeken, kun je altijd wel iets vinden’. Dat laatste is een goeie. Misschien had ze de betekenis van ‘in het pak genaaid zijn’ eerst even zelf moeten opzoeken. En donderdag de gemeenteraad en de wethouder excuses moeten aanbieden. Want je kunt politiek het wel of niet eens zijn met een renovatie of nieuwbouw, je kunt vinden dat dat wel of geen 24 of 30 miljoen mag kosten, maar volgens mij is er hier niemand opgelicht of bedrogen. En als je ergens mee hebt ingestemd, moet je niet achteraf zulke stoere taal uitkramen. Dat is pas echt iemand in het pak naaien.

Lees meer over dit onderwerp in het nieuwsdossier Renovatie gemeentehuis Dronten