Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Kwaliteit?

Lang was ik lid van Ons Amsterdam, een vereniging die de Amsterdamse gewoonten en stedenbouwkundige opzet in ere hield. Excursies langs markante plaatsen in Amsterdam gaven inzicht in de historie.

Zelf was ik erg gecharmeerd van Berlage waar in Amsterdam veel van te vinden is - denk maar aan de Berlagebrug of de Amsterdamse beurs. De gebouwen zijn kenmerkend voor een plaats en geven ook de sfeer aan.

Veel gesloopt

Zo kreeg Dronten sfeer op de tekentafel van ir. Van Tol die Dronten ontwierp. Inmiddels is er veel gesloopt in Dronten en toen mijn zwager na lange tijd uit Canada overkwam kon hij maar met moeite gebouwen herkennen. Kerk, gezondheidscentrum, barakken, postkantoor, winkelcentrum, busstation, scholen... allemaal gesloopt. Gelukkig stonden de kerktorens er nog voor zijn oriëntatie.

Er is echter ook wat bewaard gebleven door de herbouw van De Meerpaal en de renovatie van de woningen rond de Schouwstraat. Het karakter van Dronten is zo nog enigszins behouden gebleven.

Eenheidsworst

Bij de nieuwbouw rond het station worden portiekflats gebouwd. Volgens een groep Drontenaren zonder Dronter uitstraling. Nu is het lastig vaststellen wat mooi is, maar waar het hen om ging was dat waar Dronten in het verleden moderne en unieke gebouwen neerzette zoals het gezondheidscentrum en De Meerpaal, er nu sprake is van eenheidsworst - Dronten onwaardig.

Na een brief aan de gemeente bleek de raad bereid nog eens over dit onderwerp te debatteren. Dat lijkt een goede zaak, ware het niet dat het beeldkwaliteitsplan voor het Hanzekwartier al is vastgesteld. Het is dus jammer dat er pas nu over nagedacht gaat worden.

Hart voor Dronten

Neemt niet weg dat het de raad siert dat ze luistert naar geluiden uit de samenleving. Wat misschien nog wel mooier is, is dat er inwoners zijn met hart voor Dronten die de moeite nemen zich voor de beeldkwaliteit in te zetten. Dat is een kwaliteit waar Dronten trots op kan zijn.