Meerderheid Friese politiek wil Lelylijn op agenda

Regio - Een meerderheid in de Friese politiek wil de Zuiderzeelijn terug op de agenda, meldt de Leeuwarder Courant. Al wordt de spoorverbinding tussen Groningen-Drachten-Lelystad en de Randstad nu Lelylijn genoemd.

Het Friese VVD-statenlid Durk Pool legt de nieuwe spoorverbinding op 27 februari in een motie voor aan provinciale staten van Friesland. Ook in Flevoland is daar steun voor. Pool kan in elk geval rekenen op de steun van de Friese statenfracties van PvdA, SP, ChristenUnie, D66, GrienLinks en Partij voor de Dieren. Samen met de VVD zijn zij goed voor een politieke meerderheid.

Uur korter reizen

Durk Pool stelt dat de Lelylijn de reistijd met de trein naar de Randstad met zeker een uur verkort. Volgens de Fries zal het Noorden daar plezier van hebben: mensen kunnen hier wonen en in de Randstad werken.

Volgens Pool moet Friesland samen optrekken met andere gemeenten en provincies om de spoorverbinding via Flevoland op de landelijke agenda te krijgen. En ook op die van de Europese Unie, om aan te haken op de Wunderline Hamburg-Bremen-Groningen.

'Geen draagvlak in Den Haag'

De Friese gedeputeerde Johannes Kramer waarschuwt dat de Lelylijn in Den Haag niet haalbaar is, nu er juist breed gesteunde plannen zijn om de reistijd op de Hanzelijn via Zwolle fors te bekorten. Ook Amsterdam steunt die lobby.

Symposium op 1 maart

Op vrijdag 1 maart wordt in het Zuyderzee Lyceum aan de Prof. Ter Veenstraat 5 in Emmeloord een symposium gehouden over de Lelylijn. Het symposium begint om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Kaarten zijn gratis beschikbaar. Het symposium is een initiatief van CDA Noordoostpolder, D66 Noordoostpolder en Bedrijven Actief Noordoostpolder.