Lezing over scheepsopgraving bij Rutten

Emmeloord - Maritiem archeoloog Yftinus van Popta geeft op donderdag 21 februari in de bibliotheek in Emmeloord een lezing over de opgraving van een vroeg 18e-eeuws koopvaardijschip in de zomer van 2018 bij Rutten.

De maritiem archeoloog van de Rijksuniversiteit Groningen leidde het project rond de (vermoedelijk Engelse) koopvaarder. Welke informatie heeft de opgraving opgeleverd en hoe staat het er nu mee? Die vraag ligt voor tijdens de lezing.

Er is heel veel gevonden in het scheepswrak en gaandeweg de opgraving rees het vermoeden dat het gaat om een Engels schip, dat is vergaan tussen 1715 en 1725. Deze ondergangsdatering is gebaseerd op de ouderdom van bestek, servies, kleipijpjes en meetapparatuur die aan boord zijn gevonden. Lading, tuigage en bewapening leveren veel informatie over het reisdoel en mogelijk de oorzaak van de scheepsramp.

Voor geïnteresseerden schetst projectleider Van Popta de laatste stand van zaken rond het schip. De lezing, voortgekomen uit de samenwerking tussen Cultuur Historisch Centrum, Canon De Noordoostpolder en FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder, begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.