Stationsplein
Door Kees Bakker

Prima keuze

Dronten - We hebben een nieuwe burgemeester. Nou ja, we hebben ‘m nog niet, maar op 14 juni is als alles goed gaat de installatie. En het is een burgemeester met een ‘smetje’.

Dat laatste plaats ik het liefst tussen aanhalingstekens, en ik leg graag even uit waarom. Op social media wordt namelijk, door sommigen,  gehakt gemaakt van deze benoeming. Want een burgemeester die eerder een foutje heeft gemaakt, die kan niet deugen. Terwijl het tegendeel natuurlijk het geval is: iemand van 54 die al meerdere banen achter de rug heeft en nog nooit een foutje heeft gemaakt, die deugt niet.

Fouten maken is menselijk

Fouten maken is menselijk, en als het goed is leer je daarvan. Jean Paul Gebben wekt op zijn minst de indruk te hebben geleerd van zijn eerdere fout. Mensen die nu gehakt van hem maken, kennen hem niet, hebben hem niet ontmoet en baseren hun mening dus alleen op verhalen die ze lezen.

Er omheen draaien

Laten we nog eens inzoomen op dat foutje. Hiernaast staat beschreven waar het smetje op rust. Daar zitten twee aspecten in. Ten eerste het feit dat hij, toen hij burgemeester was van Renkum, een fout maakte en toen hij daarop betrapt werd, niet onmiddellijk ruiterlijk toegaf een fout te hebben gemaakt, maar er omheen draaide. Dat valt hem kwalijk te nemen. Tegelijkertijd is niets menselijks ons vreemd. Het kan soms een eerste reactie zijn, uit schrik of schaamte, om iets te ontkennen. Ik herinner me dat mijn neefje, toen hij vijf was, eens een glas uit zijn handen liet vallen en onmiddellijk zei ‘Dat deed ik niet’. We zagen het allemaal gebeuren en moesten er hartelijk om lachen, maar volgens sommige reaguurders zal hij wel niet deugen en had hij voor de rest van zijn leven opgesloten moeten worden.

Behoorlijk zwaar gestraft

Dan de gebeurtenis zelf. Natuurlijk mag een burgemeester niet, als hij piketdienst heeft en dus wellicht belangrijke beslissingen moet nemen, gaan stappen en alcohol gaan drinken. Hij heeft echter zijn fout ruiterlijk erkend, is daar behoorlijk zwaar voor gestraft. In Dronten kan hij nu bewijzen dat hij er van geleerd heeft en een goede burgervader is. Geen enkel probleem.

Vertrouwen

En dan nog één klein ander aspect: het gebeurde toen hij op stap was met zijn zoon in Arnhem. We krijgen dus een burgemeester die van het leven geniet, nog wel eens op stap gaat met zijn zoon en dan ook nog wel wat wil drinken. En dat lijkt me alleen maar goed nieuws. Kortom: ik weet niet wie er nog meer hadden gesolliciteerd, maar ik denk dat de vertrouwenscommissie een goede keuze heeft gemaakt. Ik heb er vertrouwen in. De tijd zal het leren.

Lees ook:

Beoogd burgemeester maakt kennis met Dronten