Stationsplein
Door Kees Bakker

Sympathiek, maar niet slim

Lelystad - Soms is een ogenschijnlijk goed idee bij nadere bestudering een slecht idee. Zo staat in het provinciale verkiezingsprogramma van D66 dat er een aftakking moet worden gemaakt op de Flevospoorlijn, zodat Lelystad Airport een treinstation krijgt. Dat lijkt simpel en aantrekkelijk, maar is volgens mij bij nadere bestudering een ontzettend slecht idee.

Laten we even buiten beschouwing laten dat de provincie zich dit soort grote, infrastructurele projecten helemaal niet kan veroorloven, daar zul je minstens de goede wil en een financiële bijdrage van het Rijk bij nodig hebben.

Shuttlebus

Waarom het geen goed idee is? Er is en wordt op dit moment geïnvesteerd in een snelle en comfortabele verbinding tussen station Lelystad centrum en het vliegveld. Straks kun je, met een moderne shuttlebus, binnen tien, vijftien minuutjes van station Lelystad in de vertrekhal van Lelystad Airport staan, en vice versa.

Uitstappen in het centrum

Het voordeel daarbij is dat de reizigers die aankomen of vertrekken met de trein in ieder geval, al was het maar alleen om over te stappen, ook even in het centrum van Lelystad zijn. Mooi detail daarbij is dat Lelystad, bijvoorbeeld op de Hanzelijn, het enige station is waar je vanuit de hal gelijk in het centrum uitstapt. In Dronten moet je nog tien minuten naar het centrum lopen, in Kampen ligt het station in niemandsland en ook in Zwolle moet je eerst nog een voetreis van tien minuten afleggen. In Lelystad zie je, op een mooie zomerse dag, gelijk al de terrasjes van Le Journal, de Eetalage en straks ook iClicks liggen. Als je nog wat tijd te doden hebt, is dat aanlokkelijk.

Intercitystation

Ten tweede: Lelystad Centrum heeft nu nog de status van Intercitystation, en dat willen we graag zo houden. Die status komt in gevaar als je alle passagiers van Lelystad Airport onmiddellijk via een aftakking wegvoert. De kans is dan groot dat Lelystad Centrum dan alleen nog stoptreinen krijgt. Weg is je supersnelle verbinding met het westen en het oosten van het land.

Kortom: sympathiek idee, een treinstation op Lelystad Airport, maar voor Lelystad zit daar geen enkel voordeel aan. Stop het dus maar ergens diep in een la en vergeet het een beetje, dat lijkt mij het beste.

Lees meer in het nieuwsdossier Lelystad Airport.