Lelystad verkocht 17 hectare bedrijfsgrond in 2018

Lelystad - De gemeente Lelystad is in trek bij het bedrijfsleven. In 2018 heeft de stad zich met name versterkt met bedrijven in de logistieke sector. In totaal is in 2018 ruim 17 hectare (170.000 vierkante meter) bedrijfsgrond verkocht.

Dat is minder dan het jaar daarvoor, maar toen werd in één keer 35 hectare afgenomen door het Spaanse modeconcern Inditex.

Wethouder Economische Zaken Janneke Sparreboom: ‘Het gaat goed met de economische groei en ontwikkeling van Lelystad. De aanstaande opening van Lelystad Airport als vakantieluchthaven, de ingebruikneming van Flevokust Haven en de daarmee verband houdende steeds betere bereikbaarheid hebben een positieve uitwerking op ruimte zoekende bedrijven, met name in de transport – en logistieke sector. Met de verkoop van 17 ha. bedrijfsgrond staan wij hoog op de ladder/lijst van economisch goed presterende gemeenten.’

Nieuwe vestigingen en uitbreidingen

De grootste afnemer in 2018 is Somerset Capital Partners. Zij hebben 10,2 ha. grond gekocht op Lelystad Airport Businesspark (LAB) voor de ontwikkeling van een ultramodern distributiecentrum.  Daarnaast hebben zij een reservering genomen voor nog eens 10 ha. op Flevokust Haven voor de ontwikkeling van  een datacenter. ‘Die cijfers zien we straks terug in het overzicht van 2019, dus ik zie nu al uit naar de positieve curve die dat moet opleveren,’ aldus wethouder Sparreboom.

Een andere grote grondaankoop betrof 2,5 ha. voor de strijkfabriek van Inditex, In het kielzog van Inditex vestigt het Spaanse bedrijf Cubicaje zich op Zuiderpark  met strijk- en verpakkingsactiviteiten in het voormalige pand van De Slegte.

Verder is er grond afgenomen door Van der Valk Investments voor de bouw van het hotel/congrescentrum op het Larserplein nabij de A6; door het bedrijf Allsafe voor mini-opslag en zijn er bedrijfsverplaatsingen en/of -uitbreidingen geweest door onder andere de farmaceutische groothandel Bmodesto (Zuiderpark),  inzamelaar en verwerker van oude accu’s, batterijen en dergelijke Van Peperzaal (Larserpoort), Stellingkast (Flevopoort), AMEX (Larserpoort), IJB Groep (Oostervaart).

Werkgelegenheid

De bedrijfsvestigingen en -uitbreidingen hebben een positief effect op de werkgelegenheid in Lelystad. Vorig jaar (tussen mei 2017 en mei 2018) nam het aantal arbeidsplaatsen toe met bijna 1.000 fte. Die groei zat vooral in de sectoren logistiek, distributie, groothandel en opslag.

Wethouder Sparreboom: ‘Ik ben er van overtuigd dat de huidige groeiers ook de groeiers van de toekomst zullen zijn. De groei van de werkgelegenheid in Lelystad zal dan ook doorzetten. In 2017 en 2018 is een flink aantal bedrijfskavels uitgegeven. Deze nieuwe bedrijven, waaronder Inditex, Kloosterboer, Somerset, zullen in de loop van 2019 en 2020 operationeel worden. Deze bedrijven zijn op dit moment volop nieuw personeel aan het werven'.

Qua werkgelegenheidsontwikkeling gaat het dus goed met de Lelystadse economie. Zo goed zelfs dat er tekorten dreigen op de arbeidsmarkt. 'Daarom heeft Inditex een Talent Center geopend in het NS station Lelystad Centrum. Zij zoeken nog ca. 300 warehouse operators en warehouse managers. Maar ook als gemeente pakken we onze rol. Zo werken wij goed samen met Werkbedrijf Lelystad om de kansen op de arbeidsmarkt voor mensen te verzilveren voor mensen die daarbij bemiddeling nodig hebben,’ aldus de wethouder.