Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Schandalig

Volgens deskundigen werd in de Tweede Kamer het woord schandalig vorig jaar te vaak gebruikt. Het zou daardoor zijn waarde en uitwerking verliezen. Toch kan ik bij het onderwerp wat ik nu aansnij geen ander woord bedenken.

Wat is het geval? In het verleden sponsorde de Dronter winkeliersvereniging de stichting STADronten. Deze stichting is verantwoordelijk voor de organisatie van onder anderen het lichtjesfeest, Sinterklaas en Koningsdag in Dronten. In het verleden waren niet alle winkeliers lid van de winkeliersvereniging. Niet-leden profiteerden van de inbreng van anderen zonder dat ze zelf bijdroegen. Er werd een goed plan ontwikkeld waarbij er een reclamebelasting werd ingevoerd voor alle winkeliers. Deze belasting werd door de gemeente geïnd en zou één op één worden doorgesluisd naar de stichting DOES, die daarvoor activiteiten voor het centrum zou organiseren - voor Sinterklaas en Koningsdag in samenwerking met STADronten.

Minder belasting

Wat is er nu aan de hand? Door lagere WOZ-waarden en leegstand komt er minder belasting binnen, dus ook minder geld voor evenementen. De stichting DOES kaartte dit bij de gemeente aan; door die situatie zou de stichting in de problemen komen. De gemeente gaf niet thuis. DOES deelde STADronten mee dat ze de subsidie van 6.000 euro (op een totaal van 130.000) voor Koningsdag en Sinterklaas kan vergeten omdat DOES minder geld krijgt. Activiteiten door vrijwilligers waarvan winkeliers enorm profiteren worden geschrapt.

Boerenslimheid?

Is dit een staaltje boerenslimheid? Hopen ze bij DOES dat de gemeenschap dit niet pikt en dat ze de gemeente onder druk zet om met een oplossing te komen? Het was eerlijker geweest een korting over alle activiteiten van DOES te heffen. Dat er bezuinigd moet worden is namelijk duidelijk, maar om nu onder anderen een kinderfeest waar de winkeliers veel van hun jaaromzet uit halen in te zetten als drukmiddel vind ik schandalig.

Lees hierover ook:

Stationsplein: Scheve schaats

Politiek en stichting Does liggen op ramkoers

Gemeente Dronten staat garant voor Koningsdag en intocht Sint